Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Φθινόπωρο 2012: Δασική οδός Πέτρας- Κοκκινοπηλού



 Η βόρεια πλευρά του Ολύμπου διασχίζεται από το δασικό δρόμο  που ξεκινά από την Πέτρα και καταλήγει στον Κοκκινοπηλό. Είναι μια διαδρομή βατή για τα ΙΧ αυτοκίνητα με μικρά σημεία όπου χρειάζεται λίγη προσοχή. Όλη η περιοχή έχει πλούσια βλάστηση με κυρίαρχα  τα δένδρα της μαύρης πεύκης, μακεδονικής ελάτης και οξυάς. Ξεκινώντας κανείς από Κατερίνη, φθάνει στο χωριό Φωτεινά και μετά αφήνει την οδό Κατερίνης -Ελασσόνος για να κατευθυνθεί προς το χωριό Πέτρα. Μετά την Πέτρα αρχίζει ο χαλικοστρωμένος δασικός δρόμος σε μήκος 21 χμ. περίπου μέχρι το χωριό Κοκκινοπηλός. Η υψομετρική διαφορά είναι 530 μ. στην Πέτρα και 1150 μ. στον Κοκκινοπηλό.  Η διαδρομή είναι καταπληκτική! Το φθινόπωρο έχει τη δική του χρωματική μαγεία!
 
Όλυμπος(δασική οδός Πέτρα-Κοκκινοπηλός) 11-11-12

Αρκουδοπούρναρο-Ίληξ ο οξύφυλλος (Ilex aquifolium), Όλυμπος (Κοκκινοπηλός)11-11-12

Όλυμπος (βρύση "Τσουρέκα") 11-11-12

Πυξάρι (Buxus sempervirens) Όλυμπος(βρύση Αυδή), 11-11-12

Οι κορυφές του Ολύμπου από το ρ. Ξηρολάκι 11-11-12

Όλυμπος (βρύση "παππού") 11-11-12

Όλυμπος(δασική οδός Πέτρα-Κοκκινοπηλός) 11-11-12


Όλυμπος(δασική οδός Πέτρα-Κοκκινοπηλός) 11-11-12


Κοκκινοπηλός

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα απο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης,

    Η διαδρομή που περιγράφετε υπάρχει σε κάποια μορφή στίγματος Google Earth πχ προκειμένου να την αποθηκεύσω και να την κάνω με ποδήλατο.
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.wikiloc.com/wikiloc/download.do?id=3592570
      αντιγραφή - επικόλληση στη γραμμή διεύθυνσης
      ή δεξί κλικ και μετά go to https:
      από τη σελίδα επιλέγεις: Google earth

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ζάχο! Ευχαριστώ για την απάντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η διαδρομη ειναι σημερα βατή με ΙΧ αυτοκινητο η υπαρχει κυνδινος για τα αυτοκινητα να παθουν λαστιχο;επιπλεον ασχέτως που ειναι χαλικοστρωμενος ο δρομος ειναι καλυτερος απ τον δρομο προς Αγιο Δημητριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή