Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Γιουνίπερος ο οξύκεδρος- Juniperus oxycedrus L.

Γιουνίπερος ο οξύκεδρος- Juniperus oxycedrus L.
Inghilterra English name: Sharp Cedar
Άλλα ονόματα: κέδρο, αγριόκεδρο, άρκευθος
Ο Γιουνίπερος ο οξύκεδρος είναι συνηθισμένο είδος από τα 300-1200 μ.. Είναι μεγάλος θάμνος παρόμοιος με τον Juniperus communis από τον οποίο διαφέρει ότι στα βελονοειδή φύλλα φέρει στην πάνω πλευρά δύο λευκές γραμμές και οι καρποί του είναι ερυθροκάστανοι όταν ωριμάζουν.
Το ξύλο του Γιουνίπερου είναι σκληρό, ρόδινο, εύοσμο, δε σαπίζει και δεν προσβάλλεται από έντομα. Χρησιμοποιείται στην ξυλογλυπτική. Με απόσταξη από το ξύλο του παίρνουν αιθέριο έλαιο με φαρμακευτικές ιδιότητες στην αντιμετώπιση της ψωρίασης των μικρών ζώων( Δ.Σ. Καββάδα, Εικονογραφημένο φυτολογικό-Βοτανικό Λεξικό, τόμ. Γ΄, σελ. 1138), και  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CF%81%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%82
Γιουνίπερος ο οξύκεδρος- Juniperus oxycedrus L., Π.Παντελεήμονας

Γιουνίπερος ο οξύκεδρος- Juniperus oxycedrus L.

Γιουνίπερος ο οξύκεδρος- Juniperus oxycedrus L., Όλυμπος( θέση "Σταυρός").

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου