Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Philaeus chrysops (PODA, 1761)

Jumping spider Philaeus chrysops (PODA, 1761)♀
(Phylum: Arthropoda, Class: Arachnida, 
 Order: Araneae, Family: Salticidae)


H οικογένεια των Jumping spiders (Salticidae) περιλαμβάνει γύρω στα 500 γένη και 5000 αναγνωρισμένα είδη, καθιστώντας την έτσι την οικογένεια με τα περισσότερα είδη αραχνών (13 % ) στον κόσμο.  Τα είδη της οικογένειας αυτής αναγνωρίζονται σχετικά εύκολα από το σχήμα του κεφαλαθώρακα και από τη θέση και διάταξη των οφθαλμών. Διαθέτουν τέσσερα ζεύγη, με χαρακτηριστικά μεγαλύτερα τα δύο πρόσθια, τα οποία τις βοηθούν στον ακριβή προσδιορισμό της θέσεως των θυμάτων τους κατά την καταδίωξή τους, με αποτέλεσμα τα άλματά τους να έχουν επιτυχία. Απαντώνται σε διαφορετικούς βιοτόπους όπως δάση, χέρσα εδάφη, δέντρα, λιβάδια, κήπους. (Πηγές:  http://en.wikipedia.org/wiki/Jumping_spider) και  George C. Mcgavin, Pocket nature insects and spiders, Ed.DK 2004).

H Plilaeus chrysops ανήκει στην οικογένεια των Jumping spiders (Salticidae). Η ονομασία Chrysops προέρχεται από το "χρυσό μάτι" στα ελληνικά. Το μήκος σώματος  αυτού του είδους κυμαίνεται από  7-12 χιλ. αλλά υπάρχουν και αρσενικά με μήκος 5 χιλ.  Τα δύο φύλα διαφέρουν πολύ στην εξωτερική τους μορφολογία. Το αρσενικό είναι πολύχρωμο με κατακόκκινο οπισθόσωμα και έχει σκούρο καφέ κεφαλοθώρακα με δύο μεγάλες λευκές ρίγες κατά μήκος πίσω από τα πίσω μάτια. Η κοιλία στο αρσενικό, έχει φωτεινό πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα  και φέρει μία διαμήκη μαύρη λωρίδα στο κέντρο. Ο κεφαλοθώρακας του θηλυκού είναι παρόμοιος με του αρσενικού, αλλά με πολύ μικρότερες λευκές ρίγες. Το μεγαλύτερο τμήμα της κοιλιάς της καλύπτεται,  από καφέ χρώμα με δύο στενές επιμήκεις λευκές λωρίδες και μερικά λευκά σημάδια κοντά στις πλευρές. Προτιμάει ζεστές και ανοιχτές περιοχές. (Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Philaeus_chrysops).
Εμείς είχαμε τη τύχη να συναντήσουμε αυτή τη θηλυκή Philaeus chrysops στη περιοχή του Προφήτη Ηλία,  κοντά στο Λιτόχωρο και την αρσενική κοντά στο Φαράγγι του Ενιπέα.



Philaeus chrysops (PODA, 1761) Θηλυκό, Όλυμπος, Προφήτης Ηλίας,  Νοέμβριος 2012

Philaeus chrysops (PODA, 1761) Θηλυκό, Όλυμπος, Προφήτης Ηλίας,  Νοέμβριος 2012


Philaeus chrysops (PODA, 1761), Αρσενικό,  Όλυμπος, Φαράγγι Ενιπέα, Ιούνιος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου