Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Κληματίς η Λευκάμπελος-Clematis vitalba L. (1753)

Κληματίς η Λευκάμπελος - Clematis vitalba L. (1753)
Συν.: Αγράμπελη, Αμπελίνα, Κληματσίδα, Χελιδονιά.
Inghilterra English name: Old man's beard,  Travellers's Joy

Η Κληματίς η Λευκάμπελος (Clematis vitalba L.) είναι πολυετής πόα αναρριχώμενη- με τη βοήθεια των μίσχων της-με φύλλα αντίθετα, σύνθετα και με φυλλάρια ωοειδή-λογχοειδή. Τα άνθη είναι ωχρόλευκα με λεπτό άρωμα πικραμυγδάλου.
Xρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική, στη θεραπεία εξανθημάτων δέρματος, διογκωμένων αδένων, ρευματισμών και στην ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία.
Ανήκει στην οικογένεια Ranunculaceae. H  κατανάλωση ειδών αυτής της οικογένειας προκαλεί ναυτία, εμετό, ζαλάδα, σπασμούς ή παράλυση.
(Πηγή: Herbs and healing plants of Britain and Europe, Dieter Podlech, Collins Nature Guides,Harper Collins Publishers,1996)


Clematis vitalba L. (1753), Όλυμπος, Πριόνια, Νοέμβριος 2012.

Clematis vitalba L. (1753), Όλυμπος, Πριόνια Νοέμβριος 2012.1 σχόλιο:

  1. Traveller's joy, όνομα και πράμα αυτό το φυτό! Βέβαια όσα άνθη κι αν έχω μυρίσει δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω ούτε ίχνος αρώματος στη C. vitalba, σε αντίθεση με την τόσο αρωματική C. flammula.

    ΑπάντησηΔιαγραφή