Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Οκτώβριος 2012, ένας θερμός μήνας!

Το τέλος του Σεπτεμβρίου κανονικά σηματοδοτεί και ημερολογιακά πλέον την μετάβαση στο φθινόπωρο (22/9, φθινοπωρινή ισημέρια). Παρόλα αυτά, ο καιρός στη χώρα μας, δεν είχε φθινοπωρινές διαθέσεις. Το αντίθετο μάλιστα. Διανύσαμε τον Οκτώβριο μία περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες κινήθηκαν  σε επίπεδα υψηλότερα των λεγόμενων φυσιολογικών για την εποχή. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και "μπαίνουμε" στο Νοέμβριο. 
Αυτή η παρατεταμένη καλοκαιρία επηρέασε τη χλωρίδα! Πρόσφατα στις 31-10-12 και στις 4-11-12 συναντήσαμε μερικά δένδρα του είδους Cercis siliquastrum (Κουτσουπιά) να έχουν ανθοφορήσει ενώ αυτό συμβαίνει συνήθως τον Απρίλιο του επόμενου έτους!
  Η παρατεταμένη καλοκαιρία επηρέασε πολλά φυτά που συνέχισαν να ανθοφορούν ή έχουν ανθοφορήσει εκ νέου( Hypericum perforatum, Glauium flavum,Centaurium erythraea, Salvia ringens

Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum), Πιέρια όρη(Μεσαία Μηλιά), 4-11-12

Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum), Πιέρια όρη(Μεσαία Μηλιά), 4-11-12

Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum), Πιέρια όρη(Μεσαία Μηλιά), 4-11-12
1 σχόλιο:

  1. Πράγματι συμβαίνουν διάφορα περιεργα. Να προσθέσω στη λίστα μια Coronilla valentina από τον Υμηττό και μια αμυγδαλιά στον Διρό Λακωνίας... θα 'ναι και άλλα που δεν θυμαμαι τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή