Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Σίλυβο το μαριανό -Silybum marianum (L.) Gaertner

Σίλυβο το μαριανό -Silybum marianum (L.) Gaertner

Άλλα ονόματα: Κουφάγκαθο, γαΐδουράγκαθο,αγκάβατος, μαριανό, σίλυβο. Πιθανώς η λευκάκανθα του Θεόφραστου και το σίλυβον του Διοσκορίδου. Με εξάπλωση στην Παραμεσογειακή περιοχή και σε όλη την Ελλάδα, στις άκρες των δρόμων από 0-800 μ.
Διεθνώς γνωστό με τα ονόματα: Milk Thistle, Mary's thistle, blessed milk thistle, holy thistle, lady's thistle, Silybe de Marie, και ChardonMarie.  Οι άσπρες φλέβες στα φύλλα του φυτού σύμφωνα με το μύθο έγιναν από από το γάλα της Παρθένου Μαρίας ( εξ ου και το όνομα  marianum, Milk Thistle, Mary's thistle).
Το Κουφάγκαθο είναι δυνατή, πόα, με μεγάλο ρόδακα από λευκόστικτα φύλλα και ένα ψηλό ανθοφόρο βλαστό. Tα κόκκινα -βυσσινί άνθη βγαίνουν συνήθως Ιούνιο πάνω στους μίσχους του φυτού που ξεπερνούν το ένα (1) μέτρο, αν και φέτος λόγω κλιματολογικών αλλαγών  άρχισε η ανθοφορία στα μέσα Μαΐου. Τα κεφάλια των λουλουδιών όταν ξεραθούν σχηματίζουν χνουδωτές τούφες, περιέχουν μαύρους σπόρους και τότε είναι καιρός για συλλογή.
Το Κουφάγκαθο θεωρείται φαρμακευτικό φυτό με δράση στις παθήσεις ήπατος, τη διέγερση της χοληδόχου κύστης, τη θεραπεία πέτρας στη χολή κα. Ιατρικές έρευνες γίνονται για να πιστοποιήσουν τη θεραπευτική του δράση και σε άλλα όργανα όπως πάγκρεας,πνεύμονες και νεφρά.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου