Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Τραγοπώγων ο πρασόφυλλος-Tragopogon porrifolius L.

Τραγοπώγων ο πρασόφυλλος (Λαγόχορτο)- Τragopogon porrifolius L.
Αγγλική ονομασία: salsify, vegetable-oyster
Τραγοπώγων ο πρασόφυλλος (Λαγόχορτο)-,Όλυμπος, Γρίτσα 9-5-10

Ο Θεόφραστος ονόμασε το φυτό «τραγοπώγων», δηλαδή το «γένι του τράγου».(Τράγος + πώγων) από την ομοιότητα του καρπού του( αχαίνιο με πάππο)  με την γενειάδα του τράγου. 
To άνθος(κεφάλιο), φέρει πολλά ανθίδια ρόδινα, ιώδη έως καστανοπόρφυρα. Τα βράκτια,είναι  μυτερά και μεγαλύτερα απο τα ανθίδια. Μετά την άνθηση κλείνουν τα βράκτια και δημιουργούνται οι φτερωτοί σπόροι.
Στην Κρήτη είναι φαγώσιμο συλλέγεται από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο για τα τρυφερά του φύλλα, τα οποία είναι λογχοειδή και μοιάζουν πολύ με του πράσου. Εύγεστο λαχανικό είναι και οι ατρακτοειδείς ρίζες του.(Salisify ή Oyster plant).
Τραγοπώγων ο πρασόφυλλος (Λαγόχορτο)- Τragopogon porrifolius L.,Όλυμπος (Π.Παντελεήμονας) 30-4-12

Τραγοπώγων ο πρασόφυλλος (Λαγόχορτο)- Τragopogon porrifolius L.,Όλυμπος (Π.Παντελεήμονας) 30-4-12


 Στην περιοχή μας υπάρχουν και ένα άλλα είδη:
1. Tragopogon samaritani(σκούλος, μουσαφίρης) είδος ορεινών περιοχών, με χρωματισμό από κίτρινο έως ιώδη σε δάσος μαύρης πεύκης. Δεν το συναντήσαμε ακόμη...
 2. Tragopogon dubius/ pratensis με κίτρινα άνθη σε επάκρια κεφάλια, κοινό σε αγρούς, χέρσες εκτάσεις από 0-1100 μ.γνωστό ως λαγόχορτο, γένι του λαγού.
Τραγοπώγων ο αμφίβολος (Tragopogon dubius),Όλυμπος (Άγιος Δημήτριος) 18-5-04

Τραγοπώγων ο αμφίβολος (Tragopogon dubius),Όλυμπος,Γρίτσα 9-5-10

1 σχόλιο:

  1. Οι συρφίδες στον αμφίβολο είναι δεξιά Episyrphus balteatus ♀ αναμφίβολα και αριστερά syrphus ♂ αμφίβολα. Θα χρειαζόταν κοντινό στη βάση του φτερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή