Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Valeriana italica

  Valeriana italica
Συνώνυμα:Valeriana dioscoridis  Sm. 
Αγγλική ονομασία: Italian valerian 
Ελληνική ονομασία: Βαλεριάνα του Διοσκουρίδη, Βαλεριάνα η ιταλική
 
Η Βαλεριάνα η ιταλική είναι πολυετές φυτό με δυνατό, όρθιο βλαστό και φύλλα πτεροσχεδή.Τα ανώτερα φύλλα είναι γραμμοειδή. Στην κορυφή του βλαστού σχηματίζεται σκιάδιο με άνθη ρόδινα ή λευκά. Είναι είδος κοινό σε όλη την Ελλάδα και γνωστό με τα ονόματα αγριοζαμπούκος, βαλεριανα μυριστική. Πιθανώς να είναι η ορεινή νάρδος του Διοσκουρίδη. Στον Όλυμπο βρίσκεται σε πετρώδεις, ηλιόλουστες θέσεις σε υψόμετρο 600-1800 μ.
 Η προέλευση της ονομασίας σχετίζεται με τη λατινική λέξη valere, να είσαι δυνατός,ή από το Valerius, όνομα Ρωμαΐκής οικογένειας ή Valerus, όνομα Ρωμαίου βασιλιά. Η ονομασία dioscoridis αναφέρεται στον   Πεδάνιο Διοσκουρίδη (40-90 μ.Χ.) σημαντικό γιατρό, φαρμακολόγο και βοτανολόγο από την Ανάζαρβο της Κιλικίας, γνωστό για το πεντάτομο έργο του «Περί ύλης ιατρικής», με τη μεγαλύτερη επιρροή στη φαρμακολογία μέχρι το 1600 μ.Χ.
Πηγή:
Δ. Σ. Καββάδα, Εικονογραφημένο Βοτανικό -Φυτολογικό Λεξικό, εκδ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
 http://el.wikipedia.org/
Valeriana italica- Όλυμπος 

 
Valeriana italica- Όλυμπος

Valeriana italica- Όλυμπος,22-4-07

Valeriana italica-, Όλυμπος,22-4-07

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου