Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019

Althaea officinalis- Αλθαία η φαρμακευτική

Althaea officinalis
Κοινά ονόματα: Δενδρομολόχα, νερομολόχα, αλθαία η φαρμακευτική.

Πολυετής πόα με μεγάλα φύλλα και λευκο-ρόδινα άνθη. Είναι γνωστή η θεραπευτική χρήση του βοτάνου από από αρχαιοτάτων χρόνων με αναφορές τόσο από τον Θεόφραστο όσο και τον Διοσκουρίδη. 
Η επιστημονική της ονομασία προέρχεται από το ρήμα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας,  άλθω= θεραπεύω. Πιθανώς στο είδος αυτό αναφέρεται η αλθαία του Θεόφραστου..." ην οι μεν αλθαίαν, εκείνοι δε μαλάχην αγρίαν...". 
Τα φύλλα και οι ρίζες του φυτού έχουν ιδιότητες μαλακτικές, επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις. Συνιστάται όμως,να γίνεται η ενημέρωση του θεράποντα ιατρού πριν την χρήση βοτάνων.

πηγή:
http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology/plant_details.php?id=89
https://www.iatronet.gr/ygeia/enallaktikes-therapeies/article/33872/farmakeftika-fyta-me-iatriki-xrisi-althaia.html
Althaea officinalis- Αλθαία η φαρμακευτική, Όλυμπος, Ιούλιος 2019

Althaea officinalis- Αλθαία η φαρμακευτική, Όλυμπος, Ιούλιος 2019

Althaea officinalis- Αλθαία η φαρμακευτική, Όλυμπος, Ιούλιος 2019

Althaea officinalis- Αλθαία η φαρμακευτική, Όλυμπος, Ιούλιος 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου