Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019

Solanum rostratum

Solanum rostratum
Αγγλική ονομασία: buffalo bur, Colorado bur, Nightshade 

Το Solanum rostratum είναι ετήσιο, τριχωτό, ακανθώδες φυτό.Το είδος είναι ξενικό, προέρχεται από τις χώρες της Β. Αμερικής και έχει εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο.
Ξενικά χαρακτηρίζονται τα είδη που εισάγονται εσκεμμένα ή κατά λάθος σε μια περιοχή εκτός της τωρινής ή παλαιότερης φυσικής τους εξάπλωσης. Η εισαγωγή μπορεί να αφορά ολόκληρο τον οργανισμό, ή σπόρους, ή αυγά ή ακόμη και ένα κομμάτι του (πχ ένα κλαδί) που μπορεί να επιβιώσει και τελικά να δώσει ένα νέο άτομο( wwf). Είναι επιθετικό φυτό και  εξαιρετικά τοξικό για τα ζώα και τον άνθρωπο. Απεναντίας οι σπόροι του είναι πολύτιμη τροφή για τα πουλιά. Τα λουλούδια του είναι κίτρινα. Η ανθοφορία του είναι από Ιούνιο-Οκτώβριο.  Έχει μεγάλη εξάπλωση στους πρόποδες του Ολύμπου, σε βοσκοτόπια και ακαλλιέργητες εκτάσεις.
Solanum rostratum, Mt Olympus 4-10-16

Solanum rostratum, Mt Olympus 4-10-16

Solanum rostratum, Mt Olympus 4-10-16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου