Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Centaurium erythraea Rafn. -Ερυθραία το κενταύριο

Ερυθραία το κενταύριο-Centaurium erythraea Rafn.
Άλλα ονόματα: θερμόχορτο, θερμοβότανο, φαρμακόχορτο, κινινόχορτο, αλόη, φαρμακοποκλιά, βοτάνι.

Η Ερυθραία το κενταύριο είναι διετές, όρθιο, ανοιχτοπράσινο φυτό με ένα βλαστό που διακλαδίζεται στο ανώτερο τμήμα του. Σχηματίζει πολυάριθμα άνθη συνήθως ρόδινα. Τα άνθη έχουν πέντε ρόδινα πέταλα και 5 στήμονες. Είδος συνηθισμένο σε ξέφωτα δασών και λιβάδια από τα 300-1300 μ. Ανθίζει Ιούνιο-Αύγουστο.
Η ερυθραία είναι είδος φαρμακευτικό , τονωτικό, αντιρευματικό και βοηθά στην πέψη. Στην ομοιοπαθητική ιατρική η ερυθραία χρησιμοποιείται για να διεγείρει την παραγωγή γαστρικών υγρών και την όρεξη. Το είδος αυτό βρίσκεται σε μικρούς πληθυσμούς και καλό είναι να προσέχουμε τα αγριολούλουδα ιδιαίτερα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Ερυθραία το κενταύριο- Centaurium erythraea Rafn., Όλυμπος (Π.Παντελεήμονας) 21-5-13

Ερυθραία το κενταύριο- Centaurium erythraea Rafn., Όλυμπος (Π.Παντελεήμονας) 21-5-13

Ερυθραία το κενταύριο- Centaurium erythraea Rafn. ,Όλυμπος (Π.Παντελεήμονας) 21-5-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου