Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Ophrys scolopax subsp. cornuta (Steven) E.G.Camus

Ophrys scolopax subsp. cornuta (Steven) E.G.Camus
Συνώνυμα:Ophrys oestrifera subsp. cornuta (Steven) K.Richt.,
Ophrys oestrifera subsp. bicornis (Sadler ex Nendtv.) Kreutz
Η ονοματολογία των ορχεοειδών βασίζεται σε ερευνητές που εφαρμόζουν και ακολουθούν κάποια από τις υπάρχουσες θεωρείες περί "είδους". Παρατηρείται λοιπόν μια "κινητικότητα' στα γένη( π.χ. μέχρι πρόσφατα το γένος Anacamptis θεωρείτο ότι έχει ένα μόνο είδος την A. pyramidalis, μετά τη διάσπαση όμως του γένους Orchis από τους Pridgeon και Kretzschmar μετακινήθηκαν στο γένος Anacamptis άλλα 9 είδη).
Γι αυτό παρατηρείται η ύπαρξη πολλών συνωνύμων από τα οποία επιλέγουμε το αποδεκτό σύμφωνα με την The plant list όπου έχουν καταχωρηθεί πάνω από 1,040,426 επιστημονικά ονόματα φυτών(scientific plant names of species). Μεγάλη συμβολή, καθοριστική θα έλεγα στην ταυτοποίηση και ονοματολογία των ορχεοειδών εκτός από τη βιβλιογραφία οφείλω στον βοτανολόγο Μάριο Γιαννακούλια, καθώς επίσης και στο  Ζήση Αντωνόπουλο τα βιβλία των οποίων συχνά χρησιμοποιώ ως οδηγούς, όπως  και στον αγαπητό έμπειρο ερευνητή της χλωρίδας Ηλία Τσέλο.
Ophrys scolopax subsp. cornuta (Steven) E.G.Camus, Όλυμπος (Λιτόχωρο), 400 μ. 15-5-13

Ophrys scolopax subsp. cornuta (Steven) E.G.Camus, Όλυμπος (Λιτόχωρο), 400 μ. 15-5-13

Ophrys scolopax subsp. cornuta (Steven) E.G.Camus, Όλυμπος (Λιτόχωρο), 400 μ. 15-5-13

Ophrys scolopax subsp. cornuta (Steven) E.G.Camus, Όλυμπος (Λιτόχωρο), 400 μ. 15-5-13


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου