Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Thomisus onustus vs Melecta luctuosa

Thomisus onustus  vs Melecta luctuosa

Thomisus onustus (Walckenaer,1805)
Kingdom: Animalia, Phylum: Arthropoda, Class: Arachnida, Order: Araneae, Family:Thomisidae, Genus: Thomisus,  
 Species: Thomisus onustus 

H Thomisus onustus είναι ένα είδος αράχνης, γνωστή ως αράχνη "Καβούρι", λόγω της διάταξης των ποδιών της, αλλά και λόγω του πλάγιου τρόπου που περπατά και θυμίζει καβούρι. Παρουσιάζει πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο θηλυκό και αρσενικό. Το θηλυκό έχει μέγεθος από 7-10 mm ενώ το αρσενικό μόλις 2-4 mm.! Τα θηλυκά έχουν συνήθως λευκό, κίτρινο ή ροζ χρώμα ενώ τα αρσενικά κίτριονο-καφέ έως σκούρο καφέ. Παραμονεύει για το θήραμά της κρυμμένη μέσα σε άνθος λουλουδιού. Ανάλογα με το χρώμα του λουλουδιού στο οποίο βρίσκεται, μπορεί να αλλάζει το χρώμα της, κατά βούληση, ώστε να εναρμονίζεται τέλεια με το φυσικό της περιβάλλον και να αιφνιδιάζει το θήραμά τηs. 


 Melecta luctuosa (Scopoli, 1770)
Kingdom:Animalia, Phylum: Arthropoda, Class:insecta, Order: Hymenoptera, 
Family: Apidae, Genus: Melecta, 
Species: Melecta luctuosa
 
H Melecta luctuosa είναι ένα πολύ όμορφο είδος μέλισσας με διαφορετικο χρωματισμό από τον συνηθισμένο των μελισσών. Πρόκειται για ένα παρασιτικό, σε άλλες μέλισσες είδος μέλισσας, (εναποθέτει τα αυγά της στη φωλιά του είδους Anthophora retusa). Τρέφεται με το νέκταρ των Cynoglosssum officinale, Nepeta cataria, Lithospermum officinale και Lamium album. Το συναντήσαμε ενώ προσπαθούσε να τραφεί σε Lithospermum.Αράχνη του είδους Thomisus onustus μόλις έχει πιάσει ένα υμενόπτερο του είδους Melecta luctuosa. Όλυμπος, 30-4-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου