Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Ophrys umbilicata subsp. umbilicata

             Ophrys umbilicata subsp. umbilicata
Συν.: Ophrys umbilicata subsp. attica (Boiss. & Orph.) J.J.Wood
Η Ophrys umbilicata subsp. umbilicata, είναι το αποδεκτό όνομα με εξάπλωση σε Ελλάδα. Αλβανία, Τουρκία, Ισραήλ, νησιά Αιγαίου. Στη βιβλιογραφία θα συναντήσουμε το είδος με την ονομασία O. umbilicata subsp. attica  ή προς χάριν συντομίας O. attica. ( http://e-monocot.org/taxon/urn:kew.org:wcs:taxon:141881;jsessionid=36078DFC79D69B68DE34C881C3191581.zoo-bclark03).

 To είδος αυτό της ομάδας Ophrys umbilicata και είναι το μόνο με εξάπλωση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα είδη αυτά αναγνωρίζονται εύκολα επειδή έχουν γυρτό το ραχιαίο σέπαλο το δε περιάνθιο(πλαινά σέπαλα) είναι σε πράσινο χρώμα. Σύμφωνα με χάρτες εξάπλωσης η Πιερία είναι το βορειότερο σημείο εξάπλωσής της. Λίγα άτομα αυτής της πανέμορφης Οφρύος  εντοπίσαμε και φωτογραφήσαμε στις 21 Απριλίου  στα 150 μ. στους πρόποδες του Ολύμπου.
Για την κατανόηση της περιγραφής παραθέτω και ένα άνθος Οφρύς με τις ονομασίες των μερών.

 

Ophrys umbilicata subsp. umbilicata, Όλυμπος 150 μ. 21-4-13

Ophrys umbilicata subsp. umbilicata, Όλυμπος 150 μ. 21-4-13

Ophrys umbilicata subsp. umbilicata, Όλυμπος 150 μ. 21-4-13

Ophrys umbilicata subsp. umbilicata, Όλυμπος 150 μ. 21-4-13

1 σχόλιο:

  1. Κάθε χρόνο περιμένω για να φωτογραφήσω τους Ophrys, αλλά πάντα δυσκολεύομαι να τους βρω όνομα.
    Έχουμε και εμείς στην Ευρυτανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή