Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Crataegus monogyna Jacq.


 Κράταιγος ο μονόγυνος - Crataegus monogyna, Jacq. 

Inghilterra 
English name: Common hawthorn or single-seeded hawthorn

 
Ο Κράταιγος ο μονόγυνος (Crataegus monogyna), είναι γνωστός ως Τρικουκιά, Μουρτζιά ή και Θαμνομουρτζιά. Είναι θάμνος ή δέντρο με ύψος τρία έως πέντε μέτρα, αλλά μπορεί να φτάσει και (ως δέντρο) τα 8 μέτρα. Έχει λοβωτά φύλλα  και κόκκινους ωοειδείς καρπούς, διαμέτρου περίπου ενός εκατοστού.  Τα άνθη του είναι λευκά (σε πυκνά μπουκέτα) με 5 πέταλα και έχουν άσχημη οσμή. Τα κλαδιά και ο κορμός του φέρουν αγκάθια που έχουν συνήθως μήκος 1 έως 3 εκατοστά. Το ξύλο του κράταιγου (όπως και σε άλλα βραδυαυξή είδη) είναι πυκνό, βαρύ και πολύ σκληρό -από όπου προέρχεται και το όνομα κράταιγος  (κραταιός = ισχυρός).
Ανθίζει το Μάιο και τον Ιούνιο. Είναι κοινό σε όλη την Ελλάδα.
Χρησιμοποιείται στην ιατρική ως υποστηρηκτικό φάρμακο της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος και δρα και σαν αντιαρρυθμικό.
Υπάρχουν πολλά είδη και υποείδη Κράταιγου, τα οποία διακρίνονται  από το σχήμα των φύλλων, το χρώμα των καρπών, τον αριθμό των σπερμάτων κ.α.


.
Crataegus monogyna Jacq. Γρίτσα, 4-1-2012.


 Crataegus monogyna Jacq. Γρίτσα, 4-1-2012.

 
 Crataegus monogyna Jacq. Γρίτσα, 12-10-2012.


Crataegus monogyna Jacq. Όλυμπος, ~ 550 μ., 16-05-2011.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου