Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Καστανέα η εδώδιμος- Castanea sativa Mill.

Καστανέα η εδώδιμος - Castanea sativa Mill.
Άλλα ονόματα: Καστανιά

English name: Sweet chestnut, Spanish chestnut, Edible chestnut

Η Καστανιά είναι ένα μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο που φθάνει έως τα 35 μέτρα. Όταν το δέντρο είναι νεαρό η κόμη του είναι κωνική, ενώ καθώς μεγαλώνει γίνεται ιδιαίτερα απλωτή. Έχει μεγάλα, απλά,  κατ' εναλλαγή στενά ωοειδή έως  λογχοειδή φύλλα, οξυκόρυφα, με πριονωτές παρυφές. Φέρει άνθη αρσενικά και θηλυκά: Τα αρσενικά  είναι πολλά μαζί σε ίουλους, ενώ τα θηλυκά βγαίνουν σε εχινώδες περίβλημα που μετά τη γονιμοποίηση μεγαλώνουν και γίνονται οι  καρποί που περιέχουν τα κάστανα. Οι καρποί, οι οποίοι είναι εδώδιμοι, ωριμάζουν αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλη Νοεμβρίου. Χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και γίνονται και αλεύρι. Είναι αυτοφυές δέντρο, αλλά χρησιμοποείται και ως καλλιεργήσιμο για τους καρπούς και το ξύλο του. Το ξύλο της χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία και ειδικά στην κατασκευή φραχτών. Ανθίζει την άνοιξη. Φύεται στη μέση ορεινή ζώνη. Η γεωγραφική της εξάπλωση στην Ελλάδα είναι μεγάλη, δηλαδή από τη Μακεδονία έως την Κρήτη. 
" Ο Θεόφραστος την ονομάζει διοσβάλανον. Ο Διοσκουρίδης εκτός των ονομάτων Διός βάλανος, σαρδιανή βάλανος, λόπιμος, μότος χρησιμοποιεί το σημερινό όνομα καστανέα".


Καστανιές (Castanea sativa Mill.), Παλαιός Παντελεήμονας, Ιανουάριος 2013.

Καστανιά (Castanea sativa Mill), Λιτόχωρο, Άγιος Ιωάννης, Νοέμβριος  2012.

Φύλλα Καστανιάς (Castanea sativa Mill), Λιτόχωρο, Άγιος Ιωάννης, Νοέμβριος  2012.

Καρπός Καστανιάς (Castanea sativa Mill), μέσα στα τετράσχιστο αγκαθωτό κύπελλό του, Λιτόχωρο, Άγιος Ιωάννης, Νοέμβριος  2012.
Καστανέα η εδώδιμος- Castanea sativa Mill.  Όλυμπος (Κοκκινοπηλός), 20-7-2006

Πεσμένοι στο έδαφος καρποί Καστανιάς (Castanea sativa Mill), μέσα στα τετράσχιστα αγκαθωτά κύπελλά τους, Λιτόχωρο, Άγιος Ιωάννης, Νοέμβριος  2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου