Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Καλό Μήνα!

Καλό μήνα  με ένα "ποτ πουρί" χρωμάτων!         Τα  φύλλα αφού ακολουθήσουν την απίθανη σε ομορφιά σειρά των χρωματικών εναλλαγών του Φθινοπώρου, θα πέσουν κάτω στο έδαφος, σχηματίζοντας ένα παχύ στρώμα φυλλοτάπητα. Το στρώμα αυτό θα λειτουργήσει ως ένας μανδύας, που θα προφυλάξει από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του Χειμώνα, οποιαδήποτε μορφή ζωής θα "κοιμάται" κάτω από αυτό. Ταυτόχρονα  όμως,  θα αποτελέσει  πολύτιμο λίπασμα για την εποχή της Άνοιξης, που θα αναγεννηθεί ολάκερη η φύση! Χρυσόξυλο, Όλυμπος 10/2011

 Σφενδάμι, Όλυμπος, Μαυρόλογγος, 10/2012
 
 Οξιά, Όλυμπος, 9/2012

Πλατάνι, Όλυμπος,11/2011
 

Πλατάνι, Όλυμπος 10/2011


Χρυσόξυλο,Όλυμπος 10/2011.


,
Χρυσόξυλο,,Όλυμπος 10/2009.

Κοκκορεβυθιά, Όλυμπος 11/2009.

Δάσος Οξιάς, Όλυμπος, 10/2010

Δάσος Οξιάς, Όλυμπος, 10/2010

 Δάσος  αείφυλλων - σκληρόφυλλων, 'Ολυμπος, 10/2009 


Πεσμένα φύλλα  Πλάτανου
Φύλλα βελανιδιάς


Πεσμένα φύλλα βελανιδιάς σχηματίζουν έναν προστατευτικό φυλλοτάπητα, για οτιδήποτε θα βρίσκεται κρυμμένο κάτω από αυτόν.

2 σχόλια: