Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Νεοτία η ωοειδής-Neottia ovata (L.) Bluff & Fingerhuth

Neottia ovata (L.) Bluff & Fingerhuth  
Συν: Listera ovata (L.) Brown

Τα είδη του γένους Listera έχουν μεταφερθεί στο γένος Neottia μετά από μελέτες ερευνητών.
Η Neottia ovata  είναι μια ορχιδέα ψηλή, πράσινη με χαρακτηριστικά τα δύο αντικριστά φύλλα  στο χαμηλότερο σημείο του βλαστού. Το ύψος του βλαστού φθάνει μέχρι τα 60 εκ.  Η ταξιανθία είναι στην κορυφή του βλαστού με πολλά αραιά κιτρινοπράσινα άνθη.Το άνθος παριστάνει ανθρωπάκι με ανοιχτά χέρια.
  Είναι είδος με μεγάλη εξάπλωση σε Ευρώπη και την εύκρατη Ασία. Στον Όλυμπο συναντήσαμε το μεγαλύτερο πληθυσμό κατά μήκος του μονοπατιού  Άγιος Διονύσιος προς τη θέση "Πριόνια". Ανθοφορεί από Μάιο μέχρι Ιούλιο. Είναι δύσκολη η φωτογράφισή του εξαιτίας της αραιής ταξιανθίας και των μικροσκοπικών ανθέων.
  Βιβλιογραφική αναφορά:
Arne Strid, Φυτά του Ολύμπου, εκδ. Μουσείο Γουλανδρή Φυσ. Ιστορίας, Αθήνα 1980.
N.Πέτρου-Μ.Πέτρου-Μ.Γιαννακούλιας, Ορχιδέες της Ελλάδας, ΕΕΠΦ, 2009, εκδ.
οκτω συννεφα
Νεοτία η ωοειδής-Neottia ovata (L.) Bluff & Fingerhuth, Όλυμπος 25-5-12

Νεοτία η ωοειδής-Neottia ovata (L.) Bluff & Fingerhuth, Όλυμπος 25-5-12

Νεοτία η ωοειδής-Neottia ovata (L.) Bluff & Fingerhuth, Όλυμπος 25-5-12

Νεοτία η ωοειδής-Neottia ovata (L.) Bluff & Fingerhuth, Όλυμπος 25-5-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου