Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Κομβόλβουλος ο κομψότατος - Convolvulus elegantissimus Mill.

 Κομβόλβουλος ο κομψότατος - Convolvulus elegantissimus Mill.
 Inghilterra English name: Mallow Leaved Bindweed
Αυτό το φυτό που είναι γνωστό με το λαΐκό όνομα χωνάκι έχει ροζ άνθη με ανοιχτόχρωμη βάση. Οι βλαστοί είναι αναρριχώμενοι και έρποντες. Τα φύλλα έμμισχα σε αργυρή απόχρωση.Είναι είδος των παραμεσογειακών χωρών, κοινό σε όλη την Ελλάδα. Στον Όλυμπο βρίσκεται στα 200-900 μ. και ανθοφορεί από Μάιο μέχρι Ιούλιο. Οι φωτογραφίες είναι κοντά στον Π. Παντελεήμονα Πιερίας.
Το είδος Convolvulus arvensis L. γνωστό και ως περιπλοκάδι είναι ζιζάνιο των αγρών, αναρριχώμενο με άνθη λευκά έως ροδίζοντα.
Κομβόλβουλος ο αρουραίος(Convolvulus arvensis L.), 29-5-04, Όλυμπος.

Κομβόλβουλος ο κομψότατος(Convolvulus elegantissimus Mill.), 30-4-12, Όλυμπος(Π. Παντελεήμονας).

Κομβόλβουλος ο κομψότατος(Convolvulus elegantissimus Mill.), 30-4-12, Όλυμπος(Π. Παντελεήμονας).
Κομβόλβουλος ο κομψότατος(Convolvulus elegantissimus Mill.), 30-4-12, Όλυμπος(Π. Παντελεήμονας).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου