Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ophrys sphegodes subsp. mammosa

Ophrys sphegodes subsp. mammosa
Συν. Ophrys mammosa Desfodaines subsp. mammosa
  
Η Ophrys mammosa είναι ένα εύρωστο φυτό με ύψος 15-50 εκ. Η ταξιανθία  έχει από 2-15 άνθη.Τα Σέπαλα έχουν χρώμα πράσινο λαδί( τα δύο πλευρικά σέπαλα είναι δίχρωμα με κοκκινωπό το κάτω μέρος). Τα πέταλα είναι τριγωνικά και επιμήκη. Το χείλος είναι συνήθως ακέραιο με αρκετή ποικιλομορφία, συνήθως φαρδύ και τετράγωνο, σκούρο καστανοπόρφυρο, με κοντό κοκκινωπό τρίχωμα πιο διακριτό στους ώμους(μαστούς). Ο θυρεός  είναι βυσσινί, μοβ ή σκούρο μπλε με φωτεινό μπλε περίγραμμα σε σχήμα Η. Το γυνοστήμιο είναι κοντό και μυτερό. Ανθίζει από το Μάρτιο μήνα ως το Μάιο σε λιβάδια, ανοιχτά φρύγανα, ακαλλιέργητα χωράφια. 

Το γένος Ophrys


 Οι Ophrys ανήκουν στην οικογένεια Ορχεοειδή. Το γένος  Ophrys  πήρε το όνομα από την αρχαία ελληνική λέξη «οφρύς»(φρύδι). Τα άνθη είναι εντυπωσιακά και μοιάζουν με έντομα. Η γονιμοποίηση στις Ophrys έχει ενδιαφέρον λόγω της σεξουαλικής εξαπάτησης. Τα φυτά μιμούνται σε μορφή (οπτικά αλλά και χημικά) θηλυκά έντομα του είδους που τις γονιμοποιεί(γονιμοποιούνται από υμενόπτερα μέλισσες ή σφήκες).Τα φυτά ανθίζουν λίγες εβδομάδες πριν εκκολαφθούν τα θηλυκά έντομα. Συγχρόνως παράγουν και εκλύουν στην ατμόσφαιρα τη φερεμόνη του θηλυκού εντόμου η οποία διεγείρει τα αρσενικά έντομα που αναζητούν τη σύντροφο των ονείρων τους για συνεύρεση. Χωρίς ανταγωνισμό οι Ophrys με άνθος που μοιάζει με μια θηλυκή Adrena(άγρια μέλισσα)δέχονται  τα αρσενικά  που βρισκόμενα σε αναπαραγωγικό οίστρο σπεύδουν να γονιμοποιήσουν όσες περισσότερες μπορούν. Το αρσενικό επιδίδεται σε ψευδοσυνουσία αλλά μέχρι να αντιληφθεί ότι την πάτησε, η γύρη έχει πασπαλίσει το σώμα του και ασυγκράτητος φεύγει για να αναζητήσει νέες περιπέτειες. Αν καταλήξει σε θηλυκή μέλισσα θα διαιωνίσει το είδος του , αν καταλήξει σε άλλο άνθος θα συνεισφέρει στη διαιώνισή του φυτού.(πηγή: Γ.Μανέτας, Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών,N.Πέτρου-Μ.Πέτρου-Μ.Γιαννακούλιας, Ορχιδέες της Ελλάδας, ΕΕΠΦ, 2009, εκδ. οκτω συννεφα).

Ophrys mammosa Desfodaines subsp. mammosa, Όλυμπος 17-3-13

Ophrys mammosa Desfodaines subsp. mammosa, Όλυμπος 17-3-13

Ophrys mammosa Desfodaines subsp. mammosa, Όλυμπος 17-3-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου