Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Ανεμώνη η χαριέσσα - Anemone blanda Schott & Kotschy
Ανεμώνη η χαριέσσα (Ανεμώνη του βουνού) - 
Anemone blanda Schott & Kotschy

Syn: Anemone apennina Boiss. 
 English name: Grecian Windflower

Πολυετές φυτό με άνθη ανυκτοκύανα  ή λευκά και ανθήρες κίτρινους. Τα σέπαλα είναι στενά και επιμήκη,  πολλά σε αριθμό. Τα φυλλάρια του σπονδύλου είναι τρίλοβα και οδοντωτά. Τα φύλλα της βάσης μοιάζουν με αυτά του σπονδύλου, αλλά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος. Το ρίζωμα είναι σφαιρικό ή ακανόνιστος κόνδυλος. Απαντάται σε υγρές πετρώδεις θέσεις στα μακκί, σε θαμνώνες φυλλοβόλλων και δάση της Pinus nigra από τα 300 έως τα 1100 μ. Ανθίζει από το Φεβρουάριο έως τις αρχές Μαίου. Ανεμώνη η χαριέσσα (Ανεμώνη του βουνού) - Anemone blanda Schott & Kotschy, Όλυμπος,31-3-2012Ανεμώνη η χαριέσσα (Ανεμώνη του βουνού) - Anemone blanda Schott & Kotschy, Όλυμπος,18-3-2010

Ανεμώνη η χαριέσσα (Ανεμώνη του βουνού) - Anemone blanda Schott & Kotschy, Όλυμπος, 28-3-2011Ανεμώνη η χαριέσσα (Ανεμώνη του βουνού) - Anemone blanda Schott & Kotschy, Όλυμπος,18-3-2010Ανεμώνη η χαριέσσα (Ανεμώνη του βουνού) - Anemone blanda Schott & Kotschy, Όλυμπος,18-3-2013Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου