Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017

Solanum dulcamara

Solanum dulcamara
Φυτώνυμο: Σολανό το γλυκόπικρο, Αγριοσταφυλίτσα.

Η αγριοσταφυλίτσα είναι θάμνος με βλαστό αναρριχώμενο μέχρι 1,5 μ. Συναντάται σε φράχτες, σε υγρές δασώδεις θέσεις κοντά σε ρέματα από 100-1000μ. περίπου. Ανθίζει τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο.Τα άνθη ακολουθούνται από πράσινες ρώγες που τέλη καλοκαιριού έχουν στιλπνό κόκκινο χρώμα. Όλα τα μέρη του φυτού είναι τοξικά και δηλητηριώδη και η κατανάλωσή τους από ανθρώπους ή ζώα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική επειδή μικρή ποσότητα έχει ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες στην αντιμετώπιση φλεγμονών του δέρματος, το βήχα, το άσθμα κά. κάτι που πλέον δεν πρέπει να γίνεται χωρίς την επίβλεψη ειδικευμένου επιστήμονα.
Solanum dulcamara, Όλυμπος Σεπτέμβριος 2017

Solanum dulcamara, Όλυμπος Σεπτέμβριος 2017

Solanum dulcamara, Όλυμπος Σεπτέμβριος 2017
 illustration by Kurt Stüber, published in Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885, Gera, Germany(https://en.wikipedia.org/wiki/Solanum_dulcamara).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου