Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Polypodium vulgare L.

Polypodium vulgare L.-Πολυπόδι

Οικογένεια: POLYPODIACEAE
Κοινό όνομα: Πολυπόδιο το κοινό, πολυπόδι, δεντροφθείρι

 Συνώνυμο:Polypodium vulgare subsp. issaevii Askerov & A.E. Bobrov

Περιγραφή:  Πολυπόδι μια  ονομασία από τη μορφή της ρίζας που ομοιάζει με πολύποδα. Πολύ κοινή φτέρη µε φύλλα πτεροειδή. Φυτό µάλλον αειθαλές, µε ποικίλο µέγεθος από 10 έως 50 εκ. Ρίζωµα έρπον, με ευχάριστη γεύση, σαρκώδες, παχύ, που καλύπτεται  με  λέπια. Ο μίσχος ξεκινά από το ρίζωμα. Τα φύλλα είναι μακρόστενα λογχοειδή, ακέραια ή πριονωτά, έως 20 σε κάθε πλευρά. Η κάτω επιφάνεια φέρει σφαιρίδια (σωρούς) σε διπλή σειρά κιτρίνου-καστανού χρώματος. Τα περισσότερα είδη είναι καλλωπιστικά-διακοσμητικά κήπων.
Βιότοπος: Πολύ κοινό από τα 700-1600 μ. σε σκιαζόµενους ή υγρούς βράχους,σε  κορµούς δένδρων μέσα σε φυλλοβόλα δάση και χαράδρες.
Ιδιότητες, χρήσεις:Στη λαική ιατρική  χρησιµοποιούν τα φύλλα και το ρίζωµα σε αφέψηµα, σαν χολαγωγό και καθαρτικό.
Polypodium vulgare L., Όλυμπος 6-12-14

Polypodium vulgare L., Όλυμπος 6-12-14

Polypodium vulgare L., Όλυμπος 9-1-14

Polypodium vulgare L., Όλυμπος 9-1-14Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου