Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Satureja montana L. - Σατουρεία η ορεινή

 Satureja montana L.
Inghilterra English name: Winter savory
Η Σατουρεία η ορεινή είναι μικρός θάμνος(φρύγανο) 10-40 εκ. με πολλούς βλαστούς. Το φυτό είναι δασύτριχο και οι βλαστοί χνουδωτοί. Τα φύλλα είναι λογχοειδή-γραμμοειδή.Τα άνθη είναι λευκά ή ρόδινα ανά 3-5 με μικρά πορφυρά στίγματα. Είναι φυτό με φαρμακευτικό ενδιαφέρον και χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές αντί ρίγανης ως αρωματικό.
 Τα φυτά του Ολύμπου έχουν περιγραφεί και ως Satureja montana subsp. macedonica (Formánek) Baden, αλλά είναι ανακριβής η περιγραφή σύμφωνα με το βιβλίο " Φυτά του Ολύμπου" του Arne Strid. Το συναντάμε σε πετρώδεις θέσεις από τα 400-1500 μ. ίσως και πιο ψηλά. Ανθίζει από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τον Οκτώβριο.
Satureja montana L., Όλυμπος 800 μ. Ιούλιος 2013.

Satureja montana L., Όλυμπος 800 μ. Ιούλιος 2013.

Satureja montana L., Όλυμπος 800 μ. Ιούλιος 2013.

Satureja montana L., Όλυμπος 800 μ. Ιούλιος 2013.

Satureja montana L., Όλυμπος 800 μ. Ιούλιος 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου