Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Aquilegia ottonis subsp. amaliae-Ακουιλέγια της Αμαλίας (2)

Aquilegia ottonis subsp. amaliae-Ακουιλέγια της Αμαλίας
Άλλα ονόματα: Κολομπίνα

Αφορμή γι αυτή την ανάρτηση στάθηκε το γεγονός της πρόσφατης ανάβασης στον Όλυμπο και η φωτογράφιση της Aquilegia ottonis subsp. amaliae στις 22 Αυγούστου 2013.
Η Aκουιλέγια του Ολύμπου είνα ένα λεπτό, ντελικάτο πολυετές φυτό.Είναι ενδημικό της Βαλκανικής χερσονήσου και απαντάται στον Όλυμπο, σε πετρώδεις υγρές χαράδρες και δίπλα σε ρέματα. Ανθίζει ανάλογα με το υψόμετρο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Φύεται σε υψόμετρο από 900-2300 μ. Το φωτογραφήσαμε πρόσφατα 22-8-13 στα 2300 μ. μετά το καταφύγιο Α "Σπήλιος Αγαπητός". Η περιοχή πριν και μετά το καταφύγιο του Ζολώτα( όπως συνηθίζεται να λέγεται), διατηρεί ακόμη τον βοτανικό πλούτο με ανθοφορίες φυτών ακόμη και στο τέλος του Αυγούστου. 
Να πούμε για ακόμη φορά πως η προσοχή και το ενδιαφέρον όλων είναι αναγκαία προυπόθεση για να μην εξαφανιστούν πολλά από τα σπάνια είδη φυτών από τις περιοχές του Ολύμπου που δέχονται καθημερινά πολλούς επισκέπτες. Άτομα από απροσεξία, άγνοια ή και συνειδητά ακόμη συλλέγουν, ξεριζώνουν ή κόβουν ανθοφόρα φυτά παρά το γεγονός της γενικής απαγόρευσης.Συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς είναι η σταδιακή μείωση των πληθυσμών και η σπανιότητα ή ακόμη και η εξαφάνιση πολλών ειδών. Η χαρά όλων είναι  να συνεχίσουμε να τα συναντάμε. Το μπλογκ αποσκοπεί στην  πληροφόρηση, ενημέρωση και γνωριμία με τη χλωρίδα του Ολύμπου, για να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον  το θαυμάσιο χλωριδικό πλούτο της περιοχής μας. Αλλά αλλοίμονο αν κάποιοι αντλούν πληροφορίες μόνο για να διευκολυνθούν στον εντοπισμό φυτών που μπορεί να έχουν ερευνητικό, εμπορικό, ιατρικό ή θεραπευτικό ενδιαφέρον. Είναι έξω από τη φιλοσοφία μας και την παιδεία μας κάθε ενέργεια παράνομη και με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Είναι λανθασμένη η αντίληψη πολλών πως τα  αυτοφυή φυτά πολλαπλασιάζονται και δεν κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν και μερικά έχουν συμπεριληφθεί σε κόκκινη λίστα απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών. Θα γνωρίζεται τι συμβαίνει με το πασίγνωστο τσάι του Ολύμπου (Sideritis scardica)...η ανεξέλεγκτη συγκομιδή του  έχει ως αποτέλεσμα την απότομη μείωση και εξαφάνιση του πληθυσμού του. Οι υπεύθυνοι του καταφυγίου "Α", Μαρία Ζολώτα και Διονύσης Πουρλιώτης με ιδιαίτερη  παιδεία, πείρα και οικογενειακή παράδοση, διακρίνονται για την αγάπη τους στο βουνό και την αγωνία τους να διατηρηθεί  ζωντανός ο χλωριδικός θησαυρός του Ολύμπου.
Aquilegia ottonis subsp. amaliae, Όλυμπος 2300 μ., 22-8-13
Aquilegia ottonis subsp. amaliae, Όλυμπος 2300 μ., 22-8-13
Aquilegia ottonis subsp. amaliae, Όλυμπος 2300 μ., 22-8-13

Aquilegia ottonis subsp. amaliae, Όλυμπος 2300 μ., 22-8-13.
Καταφύγιο Α ή Σπήλιος Αγαπητός ή Ζολώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου