Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

Επιπακτίς η ελλέβορος-Epipactis helleborine (L.) Crantz


Επιπακτίς η ελλέβορος-Epipactis helleborine (L.) Crantz

Στην οικογένεια των Ορχεοειδών ανήκει και το γένος Επιπακτίς. Οι επιπακτίδες είναι πόες με απλωμένο ρίζωμα και ύψος έως 100 εκ. Ο βλαστός είναι χνουδωτός συνήθως και φέρει 2- 12 φύλλα. Η ταξιανθία έχει από 50-100 άνθη σε αποχρώσεις ανοιχτές πράσινου, άσπρου και ροζ.Είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί το είδος και πρέπει κανείς να παρατηρήσει όλα τα μέρη του φυτού. Και σε αυτό το γένος δεν υπάρχει συμφωνία των ειδικών ως προς τα όρια κατάταξης.
Η Επιπακτίς αυτή φέρει το ειδικό όνομα "σαν τον Ελλέβορο" λόγω της ομοιότητας του φυτού με τον Ελλέβορο. Το εντοπίσαμε κάτω από δένδρα στο δάσος της Άνω Σκοτίνας Πιερίας.
Βιβλιογραφική αναφορά:

N.Πέτρου-Μ.Πέτρου-Μ.Γιαννακούλιας, Ορχιδέες της Ελλάδας, ΕΕΠΦ, 2009, εκδ. οκτω συννεφα
Epipactis helleborine (OL.) Crantz, Όλυμπος (Άνω Σκοτίνα) 8-6-12

Epipactis helleborine (OL.) Crantz, Όλυμπος (Άνω Σκοτίνα) 8-6-12

Epipactis helleborine (OL.) Crantz, Όλυμπος (Άνω Σκοτίνα) 8-6-12

Epipactis helleborine (OL.) Crantz, Όλυμπος (Άνω Σκοτίνα) 8-6-12
Δάσος Άνω Σκοτίνας Πιερίας, 8-6-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου