Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Allium heldreichii Boiss.- Άλλιο του Χελδράιχ

Άλλιο του Χελδράιχ -Allium heldreichii Boiss.


Το Άλλιο του Χελδράιχ (ονομασία προς τιμήν του  Τέοντορ Χέρμαν φον Χέλντραϊχ ή, όπως ο ίδιος υπογράφει τα ελληνικά του συγγράμματα, Θεόδωρος δε Χελδράιχ (γερμ. Theodor Heinrich Hermann von Heldreich, 1822 - 1902) ήταν Γερμανός βοτανολόγος του 19ου αιώνα που έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα.Το 1851 ανέβηκε στον Όλυμπο διασχίζοντας το
φαράγγι του Ενιπέα και κατέγραψε τα αγριολούλουδα που συνάντησε στις εξορμήσεις του. Συνέλεξε και κατέγραψε πολλά είδη φυτών και πρωτοσυνάντησε ορισμένα ενδημικά όπως η Jankaea heldreichii. Αυτός πρωτοανακάλυψε και το αγριόσκορδο
Allium heldreichii Boiss., το οποίο για πολλά χρόνια θεωρήθηκε ενδημικό του Ολύμπου μέχρι τον εντοπισμό του και σε άλλα βουνά της πατρίδας μας(Βέρμιο, Κίσσαβος, Κόζιακας, κοιλάδα Τεμπών). Ανθίζει Ιούνιο μέχρι Αύγουστο και προτιμά υγρές σκιερές και πετρώδεις χαράδρες  από τα 700-1800 μ.
 Portrait of the German botanist Theodor Heinrich H. von Heldreich (1822-1902)https://el.wikipedia.org/wiki/
Άλλιο του Χελδράιχ -Allium heldreichii Boiss.,Όλυμπος (Πριόνια) 22-6-11  

1 σχόλιο:

  1. Απίθανα τα allium του Χελδράϊχ , Λευτέρη !

    Στάθηκα τυχερός και βρήκα πολύ λίγα ανθισμένα προς το τέλος του Ενιπέα σε ζεστά και προσήλια σημεία στις 19/5 , και νοιώθω αρκετά ικανοποιημένος γι' αυτό .

    Μέχρι την επόμενη επίσκεψη βέβαια γιατί ο Όλυμπος δεν τελειώνει ποτέ !!!

    Καλή δύναμη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή