Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Χαμομήλι- Matricaria recutita L.

Χαμομήλι- Matricaria recutita L.(γερμανικό χαμομήλι)
Χαμομήλι- Matricaria recutita L.
Συνών. : Matricaria chamomilla L.
 To χαμομήλι, με το χαρακτηριστικό του άρωμα είναι ετήσιο φυτό που ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο. Τα άνθη του μοιάζουν με μαργαρίτες, ξεχωρίζουν όμως από το κοίλο καπελάκι. Είναι κοινό φυτό διεσπαρμένο σε χωράφια,αργιλώδη εδάφη και ηλιόλουστα μέρη.
Το χαμομήλι είναι φαρμακευτικό φυτό με ιδιότητες καταπραυντικές,αντιπυρετικές, τονωτικές του πεπτικού συστήματος και θεραπευτικές σε πληγές που αργούν να επουλώσουν. Μαζεύουμε τα άνθη πρωί, αφού απαλλαγούν από τη δροσιά,τραβώντας τα με ένα πηρούνι ή χτένι, και τα στεγνώνουμε σε σκιερό μέρος.
Χαμομήλι- Matricaria recutita L.

Χαμομήλι- Matricaria recutita L. θέση "Βαρικός"Λιτοχώρου 16-4-12

Χαμομήλι- Matricaria recutita L.,Γρίτσα Λιτοχώρου 16-4-12

Χαμομήλι- Matricaria recutita L., Γρίτσα Λιτοχώρου 16-4-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου