Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Αγιούγκα ή Άζυγος (Ajuga L.)

Το γένος Αγιούγκα ή Άζυγος με περίπου 45 είδη, είναι μονοετείς ή πολυετείς πόες ευρέως διαδεδομένο σε Ευρώπη και Ασία .
 Στον Όλυμπο έχουν καταγραφεί σύμφωνα με την έκδοση "Φυτά του Ολύμπου", του Arne strid, 1980, εκδ. ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ τα είδη:
1. Ajuga genevensis L.
2. Ajuga reptans L.
3. Ajuga chamaepitys (L.) Schreber

1. Ajuga genevensis L. Inghilterra English name: Green Ajuga
 Η αγιούγκα (άζυγος) η γενεβένσιος, είναι πολυετής πόα, με χνοώδη βλαστό 10-25 εκ. με μακρές σκληρές τρίχες. Τα ιώδη προς το κυανό  άνθη σχηματίζουν στάχυ και ανθοφορεί Μάιο-Ιούνιο και ανάλογα με τις αλλαγές του κλίματος ανθοφορεί από τον Απρίλιο.
Είναι φυτό διακοσμητικό και έχει καλλιεργηθεί σε φυτώρια για ανθόκηπους.
Ajuga genevensis L., 25-4-2010, Αγιάννης Λιτόχωρο.

Ajuga genevensis L. ,20-4-2006 Φωτεινά Πιερίας.

Ajuga genevensis L., 13-4-2007, Π.Παντελεήμονας Πιερίας

2. Ajuga reptans L. Inghilterra English name: Bugle
H αγιούγκα (άζυγος) η έρπουσα μοιάζει με την Α. γενεβένσιο στις πολλές παραφυάδες στη βάση του ανθοφόρου βλαστού. Στον Όλυμπο έχει καταγραφεί σε φυλλοβόλα δάση, υγρά λιβάδια από 0-900 μ. Έχει φύλλα οβάλ με σκοτεινό πράσινο χρώμα και πορφυρούς τόνους.Φέρει μπλε άνθη από τον Απρίλη μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Είναι είδος με φαρμακευτικές ιδιότητες.
Ajuga reptans L., 8-5-2006, Όλυμπος, θέση "Σταυρός".


3. Ajuga chamaepitys (L.) Schreber Inghilterra English name: Chamepitys
H αγιούγκα (άζυγος) η χαμαιπίτυς, είναι μονοετής πόα. Φέρει και τα ονόματα: λιβανόχορτο, δωδεκάνθι με διακλαδισμένο από τη βάση βλαστό, έρποντα και με βαριά οσμή. Τα φύλλα είναι άμισχα με έλασμα. Τα άνθη με στεφάνη κίτρινη κάνουν την εμφάνιση από το Μάρτιο-Οκτώβριο. Στα 200-1000 μ. είναι διασκορπισμένο σε χέρσα χωράφια, λιβάδια, άκρες των δρόμων.
Ajuga chamaepitys (L.) Schreber, 22-4-2007, Όλυμπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου