Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Colchicum bivonae Guss. (2)

Κολχικό- Colchicum bivonae Guss.
Συν: Colchicum sibthorpii Baker                     http://www.theplantlist.org/tpl/record/kew-302947

 Σεπτέβρης μήνας, επιτέλους πρόβαλλαν τα κολχικά μέσα στο αποξηραμένο τοπίο,δειλά δειλά με τα πρώτα κυκλάμινα!
Το κολχικό, το αγαπημένο φυτό της Μήδειας, πήρε το όνομα από την Κολχίδα. Λέγεται ο κρόκος του Φθινοπώρου αλλά δεν είναι κρόκος( ο κρόκος έχει 3 στήμονες) . Από τον κορμοβολβό βγαίνουν 1-3 ανθοφόροι βλαστοί που καταλήγουν σε ένα άνθος. Το περιάνθιο αποτελείται από 6 τέπαλα και εσωτερικά έχει 6 στήμονες. Είναι φυτό πολύ δηλητηριώδες εξαιτίας της τοξικής ουσίας που περιέχει (κολχικίνη). Η περίοδος ανθοφορίας του κολχικού αρχίζει Σεπτέμβρη μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη. Στις αρχές της Άνοιξης βγαίνουν κατευθείαν από το βολβό τα φύλλα του.
Στον Όλυμπο βρίσκεται από τα 400-1200 μ. Την ίδια περίοδο έχουν καταγραφεί κι άλλα φυτά από την Karin Persson.Το φυτό με  στενώτερα τέπαλα πιθανόν να ανήκει στο είδος: Colchicum confusum, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που μας έστειλε ο φίλος Άρης Ζωγραφίδης.
Κολχικό- Colchicum bivonae Guss., Όλυμπος, 500 μ., 12-9-12

Κολχικό- Colchicum bivonae Guss., Όλυμπος, 500 μ., 12-9-12
Κολχικό- (Colchicum confusum ), Όλυμπος, 600 μ., 2-10-11

Κολχικό- (Colchicum confusum ), Όλυμπος, 600 μ., 2-10-11Colchicum doerfleri Halacsy, Όλυμπος (Κοκκινοπηλός) 7-2-11

Είναι ευκαιρία να κάνουμε και μια αναφορά τώρα για  το Colchicum doerfleri Halacsy είδος με περίοδο ανθοφορίας αρχές της Άνοιξης μέχρι τον Απρίλιο. Να προσέξουμε πως σε αυτό το είδος έχουμε ταυτόχρονα με την ανθοφορία  και 2 φαρδιά φύλλα. Έχει φωτογραφηθεί Φεβρουάριο μήνα του 2011 κοντά στον Κοκκινοπηλό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου