Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Vitex agnus castus L.-Λυγαριά

Vitex agnus castus L.-Λυγαριά
Η λυγαριά (Vitex agnus castus) είναι αρωματικός,φυλλοβόλος θάμνος που απαντάται κυρίως σε αμμώδεις παραλίες αλλά και και σε αγροτικές περιοχές κοντά στους πρόποδες του Ολύμπου. Ως καλλιεργημένο καλλωπιστικό φυτό είναι συνηθισμένο κατά μήκος των δρόμων.
Το όνομά της λυγαριάς οφείλεται στα ευλύγιστα κλαδιά της. Τα άνθη της έχουν κωνικό σχήμα  κι έχουν χρώμα μωβ, αλλά και λευκό. Ανθίζει από τα τέλη καλοκαιριού μέχρι και τον Νοέμβριο.

Η παραδοσιακή χρήση του φυτού, παρέχει ενδείξεις ορμονικής δράσης. Η λυγαριά (Vitex agnus castus) επιδρά θετικά στον έλεγχο του γυναικείου ορμονικού συστήματος. Στο  εμπόριο κυκλοφορούν συσκευασίες με το βότανο αυτό, που για τη χρήση τους πρέπει να απευθύνεται κανείς σε ειδικό γιατρό.
Vitex agnus castus L.-Λυγαριά, παραλία Λιτοχώρου, Αύγουστος 2012.

Vitex agnus castus L.-Λυγαριά, παραλία Λιτοχώρου, Αύγουστος 2012.

Vitex agnus castus L.-Λυγαριά, παραλία Λιτοχώρου, Αύγουστος 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου