Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Taxus baccata L.-Τάξος ο ραγώδης: το δέντρο της ζωής και του θανάτου

 Taxus baccata L.-Τάξος ο ραγώδης
 English name: English Yew
 Άλλα ονόματα: Ίταμος, ήμερο έλατο, Τάξος ο ραγοφόρος.

  
  Ο Ίταμος είναι ένα μυστηριώδες δέντρο. Όλα τα μέρη του δέντρου (το ξύλο, οι βελόνες,τα σπέρματα (εκτός από το σαρκώδες κόκκινο τμήμα του καρπού) είναι τοξικά και η κατανάλωσή τους από τα ζώα προκαλεί το θάνατο. Ο Ίταμος  είναι το μακροβιώτερο δέντρο στην Ευρώπη(2000-3000 ετών), και ένα από τα αρχαιότερα δασικά είδη. Είναι σπάνιο είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Πρόσφατα οι βιολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι περιέχει την ταξόλη, μια αντικαρκινική ουσία που δίνει ελπίδες στην καταπολέμηση του καρκίνου. Στην ελληνική μυθολογία ο Ίταμος ήταν αφιερωμένος στις Ερινύες, που τιμωρούσαν τις ανθρώπινες ασέβειες με το δηλητήριό του. 
Ο Ίταμος προτιμά τις χαράδρες,τα ρυάκια και ανήλια μέρη από 0-1500 μ. Στον Όλυμπο συναντά κανείς μεμονωμένα άτομα μέχρι συστάδες δέντρων.
Ο Ίταμος καλλιεργείται σε φυτώρια και ως καλλωπιστικό δέντρο και διατίθεται εμπορικά σε πάρκα, πλατείες και περιβόλους εκκλησιών.

 Πηγή:
 Πήτερ Κονγουέη, «Τα θεραπευτικά μυστικά των δέντρων», εκδ. ΚΥΒΕΛΗ, Αθήνα 2004
Arne Strid, Φυτά του Ολύμπου, εκδ. Μουσείο Γουλανδρή Φυσ. Ιστορίας, Αθήνα 1980.
Δημητρίου Σ. Καββάδα, Εικονογραφημένο Βοτανικό -Φυτολογικό Λεξικό, εκδ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
Θεόδωρος Αραμπατζής, Θάμνοι και δένδρα στην Ελλάδα, τόμ.Ι, Δράμα 2001, εκδ. Οικολ. Κίνηση Δράμας-ΤΕΙ Καβάλας.
ΝΙCO VERMEULEN, Εγκυκλοπαίδεια των βοτάνων, εκδ. ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ, Αθήνα 2004
 Κατσαβού Ιωάννα, δασολόγος, μεταπτυχιακή διατριβή" Οικολογία και κατάσταση διατήρησης του Taxus baccata στο http://invenio.lib.auth.gr/record/126216/files/GRI-2011-6467.pdf
Taxus baccata L.,Όλυμπος, 22-9-12
 
 

Taxus baccata L.,Όλυμπος 22-9-12

Taxus baccata L.,Όλυμπος 31-8-12








1 σχόλιο: