Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Rubus idaeus

 Rubus idaeus

Αγγλική ονομασία: European Raspberry, Red Raspberry 

Ελληνική ονομασία: Ρούβος της Ίδης,Σμέουρο, φραμπουάζ(fraboise).

Το σμέουρο είναι ένας ακανθώδης θάμνος μέχρι 120 εκ. ύψος. Οι ώριμοι κατακόκκινοι καρποί του είναι βρώσιμοι. Το κόκκινο βατόμουρο είναι νόστιμο γι αυτό έχουν αναπτυχθεί ποικιλίεςγια καλλιέργεια από άγρια φυτά που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο. Στον Όλυμπο συναντάται στα 1200-2000 μ.

Το γένος Rubus είναι η λατινική λέξη της βατομουριάς.Το επίθερο idaeus, αναφέρεται στο όρος Ίδη, κοντά στην αρχαία Τροία,όπου αφθονούσε. Η παλαιότερη αναφορά του είδους με την ονομασία  ως Βάτος ιδαία εν Ίδη της Φρυγίας, γίνεται από τον Διοσκουρίδη. 

 Ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος ή Αναζαρβεύς, από την πόλη Ανάζαρβο της Κιλικίας(10 μ.Χ.-90 μ.Χ) ήταν γιατρός, ριζοτόμος, φαρμακολόγος-φαρμακοποιός, βοτανολόγος. Ως στρατιωτικός γιατρός στο ρωμαικό στρατό,ταξίδεψε πολύ και είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει και να περιγράψει τις φαρμακευτικές ιδιότητες πολλών αρωματικών φυτών και βοτάνων. Είναι παγκόσμια γνωστός για το πεντάτομο έργο του "περί ύλης ιατρικής" με τη μεγαλύτερη επιρροή στη φαρμακολογία μέχρι το 1600 μ.Χ. Τα χειρόγραφά του -σώζονται μέχρι σήμερα -έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης φαρμακολογίας. Πρόσφατα το 2017 στην Ανάζαρβο της Κιλικίας,στη νοτιοανατολική Τουρκία, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ελληνικά αγάλματα του 3ου π. Χ. της θεάς υγείας και του θεού έρωτα. Μόλις το 2014,έστω και καθυστερημένα η UNESCO, συμπεριέλαβε την Ανάζαρβο στον κατάλογο αρχαιολογικών χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υπενθυμίζοντας ότι η πόλη φέρει πολιτιστικά ίχνη και τη σφραγίδα των αρχαίων Ελλήνων.

Rubus idaeus, Όλυμπος 1800 μ.

Rubus idaeus, Όλυμπος 1800 μ.

Rubus idaeus, Όλυμπος 1800 μ.

Rubus idaeus, Όλυμπος 1800 μ.

Rubus idaeus, Όλυμπος 1800 μ. 


Διοσκουρίδης- Περί Ύλης Ιατρικής (De Materia Medica), 15oς αι.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου