Rubus idaeus
Αγγλική ονομασία: European Raspberry, Red Raspberry
Ελληνική ονομασία: Ρούβος της Ίδης,Σμέουρο, φραμπουάζ(fraboise).
Το σμέουρο είναι ένας ακανθώδης θάμνος μέχρι 120 εκ. ύψος. Οι ώριμοι κατακόκκινοι καρποί του είναι βρώσιμοι. Το κόκκινο βατόμουρο είναι νόστιμο γι αυτό έχουν αναπτυχθεί ποικιλίεςγια καλλιέργεια από άγρια φυτά που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο. Στον Όλυμπο συναντάται στα 1200-2000 μ.
Το γένος Rubus είναι η λατινική λέξη της βατομουριάς.Το επίθερο idaeus, αναφέρεται στο όρος Ίδη, κοντά στην αρχαία Τροία,όπου αφθονούσε. Η παλαιότερη αναφορά του είδους με την ονομασία ως Βάτος ιδαία εν Ίδη της Φρυγίας, γίνεται από τον Διοσκουρίδη.
Ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος ή Αναζαρβεύς, από την πόλη Ανάζαρβο της Κιλικίας(10 μ.Χ.-90 μ.Χ) ήταν γιατρός, ριζοτόμος, φαρμακολόγος-φαρμακοποιός, βοτανολόγος. Ως στρατιωτικός γιατρός στο ρωμαικό στρατό,ταξίδεψε πολύ και είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει και να περιγράψει τις φαρμακευτικές ιδιότητες πολλών αρωματικών φυτών και βοτάνων. Είναι παγκόσμια γνωστός για το πεντάτομο έργο του "περί ύλης ιατρικής" με τη μεγαλύτερη επιρροή στη φαρμακολογία μέχρι το 1600 μ.Χ. Τα χειρόγραφά του -σώζονται μέχρι σήμερα -έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης φαρμακολογίας. Πρόσφατα το 2017 στην Ανάζαρβο της Κιλικίας,στη νοτιοανατολική Τουρκία, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ελληνικά αγάλματα του 3ου π. Χ. της θεάς υγείας και του θεού έρωτα. Μόλις το 2014,έστω και καθυστερημένα η UNESCO, συμπεριέλαβε την Ανάζαρβο στον κατάλογο αρχαιολογικών χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υπενθυμίζοντας ότι η πόλη φέρει πολιτιστικά ίχνη και τη σφραγίδα των αρχαίων Ελλήνων.
Rubus idaeus, Όλυμπος 1800 μ. |
Rubus idaeus, Όλυμπος 1800 μ. |
Rubus idaeus, Όλυμπος 1800 μ. |
Rubus idaeus, Όλυμπος 1800 μ. |
Rubus idaeus, Όλυμπος 1800 μ. |
Διοσκουρίδης- Περί Ύλης Ιατρικής (De Materia Medica), 15oς αι. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου