Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019

Ρόμπολο (Pinus heldreichii)

Pinus heldreichii
Ελληνική ονομασία: Ρόμπολο, Πεύκη η λευκόδερμος
Το Ρόμπολο, εμφανίζεται στα βουνά της Β.Πίνδου, τον Όλυμπο, Βούρινο, Όρβηλο και Βέρμιο. Συναντάται σε μεγάλα υψόμετρα από τα 1300- 2600 μ. Τα Ρόμπολα σχηματίζουν αραιά δάση κυρίως μεταξύ 1900-2300 μ. Χαμηλά θαμνόμορφα δένδρα βρίσκονται από τα 2300-2600 μ. 
Την επιστημονική του ονομασία οφείλει στο Γερμανό Theodor Von Heldreich ή Θεόδωρο Χελδράιχ-όπως υπέγραφε τις εργασίες του- ο οποίος πρώτος το ανακάλυψε στον Όλυμπο. Είναι δένδρο αιωνόβιο, αειθαλές και αντέχει στο μεγάλο ψύχος. Επιστημονική έρευνα έχει καταγράψει το γηραιότερο αυτό δένδρο, ηλικίας 1300 ετών στη Βουλγαρία. Στην Πίνδο έχει χρονολογηθεί από ομάδα επιστημόνων δένδρο ηλικίας 1075 έτη. 
Πηγή: https://www.tovima.gr/2016/08/20/science/psila-stin-pindo-to-giraiotero-dentro-tis-eyrwpis/
          http://votaniki.gr/vlastisi/typoi-oikotopon/oromesogeiaka-dasi-peykis-megalon-ypsometron-pinus-heldreichii-i-pinus-peuce-kod-95a0/
Όλυμπος( καταφύγιο "Α") 2100 μ., δάσος Pinus helderichii

Όλυμπος (κοφτό)2400 μ., δάσος Pinus helderichii

Όλυμπος 2200 μ. Pinus heldreichii

Όλυμπος 2200 μ. Pinus heldreichii

Όλυμπος (κοφτό) 2300 μ. Pinus heldreichii

Όλυμπος 2600 μ. Pinus heldreichii

Όλυμπος (Λιβαδάκι) 1900 μ. Pinus heldreichii

Όλυμπος (Λιβαδάκι)1900 μ. Pinus heldreichii


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου