Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019

Mount Olympus wildflowers: Centaurea jacea

Centaurea jacea
Αγγλική ονομασία: Brown Knapweed 

Όλες οι Κενταύριες έχουν το αρχαιοελληνικό όνομα του Κένταυρου Χείρωνα, μια μορφή της ελληνικής μυθολογίας που έχει σχέση με τη θεραπεία και άλλες φυσικές επιστήμες. Είναι αυτός ο δάσκαλος του Αχιλλέα, αυτός που έχει διδάξει σε πολλούς ήρωες της ελληνικής μυθολογίας τις αγαθοεργές δυνάμεις του φυσικού κόσμου- την αστρολογία, τη βοτανική, τη  θεραπεία,την πολεμική τέχνη κ.ά.
H Centaurea jacea είναι πολυετές φυτό που το ύψος κυμαίνεται από 30-120 εκ. Τα φύλλα είναι λοξά και ελλειπτικά και όσο ανεβαίνουν στο στέλεχος είναι μικρότερα σε μήκος, λογχοειδή και συνδέονται άμεσα στο στέλεχος. Τα άνθη είναι μοβ και η ανθοφορία αρχίζει τον Ιούνιο. Είναι φυτό επιθετικό, εξαπλώνεται δηλαδή με ευκολία σε ανοιχτά δάση, βοσκοτόπους και λιβάδια. 

Mount Olympus wildflowers: Centaurea jacea

Mount Olympus wildflowers: Centaurea jacea

Mount Olympus wildflowers: Centaurea jacea
Mount Olympus wildflowers: Centaurea jacea

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου