Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018

Mt Olympus wildflowers: Impatiens balfourii


Impatiens balfourii
Το Impatiens balfourii, είναι είδος του γένους Impatiens, γνωστό και με τα διεθνή ονόματα Balfour's touch-me-not, Kashmir balsam, Poor man's orchid.
Το Impatiens balfourii, είναι φυτό που προέρχεται από την περιοχή των Ιμαλαΐων και ειδικότερα του Κασμίρ, από όπου εισήχθηκε στην Ευρώπη στις αρχές του 20ου αι. Το λατινικό επίθετο balfourii, έχει δοθεί προς τιμήν του Σκωτσέζου βοτανικού, Isaak Bayley Balfour (1853-1922). To Impatiens balfourii, έχει καλλιεργηθεί ως διακοσμητικό φυτό σε ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Ουγγαρία. Τα τελευταία 50 χρόνια έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Β. Ευρώπης, καθώς επίσης στις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία. Σύμφωνα με τον Adamowski, 2009, έχει εγκλιματιστεί με επιτυχία και στις μεσογειακές χώρες. 
Impatiens balfourii, Όλυμπος -Αύγουστος 2018.

Impatiens balfourii, Όλυμπος- Αύγουστος 2018.

Impatiens balfourii, Όλυμπος -Αύγουστος 2018.

Impatiens balfourii, Όλυμπος- Αύγουστος 2018.

Impatiens balfourii, Όλυμπος -Αύγουστος 2018.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου