Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014

Himantoglossum jankae Somlyay, Kreutz & Óvái, 2012

Himantoglossum jankae Somlyay, Kreutz & Óvái,2012

English name: Lizard orchid
Το Himantoglossum jankae είναι ένα πανέμορφο είδος ορχιδέας που ανήκει στο γένος Himantoglossum το οποίο περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες σε ύψος ευρωπαϊκές ορχιδέες και για κάποιους τις πιο εντυπωσιακές.
 
Σύμφωνα με τους Molnár et al.,(2012) το Himantoglossum caprinum που χρημησιμοποιούταν εκ παραδρομής για το παρόν είδος,  αντικαταστάθηκε με το  Himantoglossum jankae
Η ονομασία του γένους (Himantoglossum) προέρχεται από τις λέξεις ιμάντας και γλώσσα λόγω του ότι ο κεντρικός λοβός του χείλους είναι πολύ μακρύς και του είδους (jankae) είναι ένας φόρος τιμής στον πρωτοπόρο Ούγγρο βοτανολόγο της Βαλκανικής χερσονήσου Viktor Janka που έζησε τον 19ο αιώνα (1837–1890).  

Ανθίζει από Ιούνιο έως Αύγουστο και απαντάται σε φρυγανικές περιοχές, θαμνοτόπους λιβάδια, όρια δασών και σε ασβεστολιθικά εδάφη στη Σλοβακία,  Ρουμανία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνι, Φύρομ, Αλβανία, Βουλγαρία, Β.Τουρκία και Ελλάδα.

Εμείς το συναντήσαμε στον Όλυμπο σε υψόμετρο 1470 μ. 

Καθεστώς προστασίας: θεωρείται προστατευόμενο είδος στις περισσότερες χώρες που απαντάται και περιλαμβάνεται στo παράρτημα ΙΙ της οδηγίας για τους οικοτόπους  της Ευρωπαικής Ένωσης (Annex II of Council Directive 92/43/EEC, the ‘Habitats Directive’), με την ονομασία Himantoglossum caprinum (Bieb.) V.Koch”.


  Himantoglossum jankae Somlyay, Kreutz & Óvái, 2012 Όλυμπος, 1370 μ., Ιούλιος 2014


Himantoglossum jankae Somlyay, Kreutz & Óvái, 2012, Πιέρια όρη, Ιούνιος 2014.


Βιβλιογραφία
  • Molnár, A.V., K. Kreutz, M. Óvári, A.N. Sennikov, R.M. Bateman, A. Takács,L. Somlyay, & G. Sramkó, 2012. Himantoglossum jankae (Orchidaceae: Orchideae), a new name for along-misnamed lizard orchid. Phytotaxa Vol.73:8–12 
  • http://www.greekorchidsociety.org/greekorchids/g/himantoglossum/jankae//
  • Νίκος Πέτρου, Μαρία Πέτρου, Μάριος Γιανννακούλιας (2009). Οι Ορχιδέες της Ελλάδας, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Οκτώ σύννεφα, Αθήνα


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου