Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Carlina acaulis subsp. caulescens (Lam.) Schübl. & G.Martens

Carlina acaulis subsp. caulescens 
Αγγλική ονομασία:Silver Thistle, Stemlles CarlineThistle
Κοινή ονομασία: Καρλίνα

Η Καρλίνα είναι πολυετές φυτό με 2-4 ανθοφόρα κεφάλια αργυρόλευκα εσωτερικά και με καστανοπόρφυρη απόχρωση στην εξωτερική πλευρά. Ανθίζει τους μήνες Ιούλιο-Οκτώβριο. Φύεται  μεταξύ 1500 και 2400 μ. Οι πρώτες αναφορές στο γένος Carlina, ανάγονται στην αρχαιότητα από τον Θεόφραστο, τον Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο τον πρεσβύτερο και τον Γαληνό με την ονομασία Χαμελέον (Chamaeleon niger & Chamaeleon albus). Ο Λινναίος το 1742 στην ταξινόμησή του χρησιμοποίησε την ονομασία Carlina. Υπάρχει η ανεπιβεβαίωτη εκδοχή πως η ονομασία  Καρλίνα αναφέρεται στο αυτοκράτορα  Καρλομάγνο (Charlemagne V) επειδή ο στρατός του χρησιμοποίησε ένα είδος αυτού του φυτού για  θεραπεία από την επιδημία πανώλης(πανούκλα), στη διάρκεια των μαχών στην Αφρική.
Carlina acaulis subsp. caulescens, Όλυμπος 1900 μ.

Carlina acaulis subsp. caulescens, Όλυμπος  2000 μ.
Carlina acaulis subsp. caulescens, Όλυμπος  2100 μ.

Carlina acaulis subsp. caulescens, Όλυμπος  2100 μ

Carlina acaulis subsp. caulescens, Όλυμπος  2100 μ

Carlina acaulis subsp. caulescens, Όλυμπος  2300 μ


Pedanii Dioscoridis Anazarbei, De medicinali materia libri sex (Page 330) 

Ο Διοσκορίδης ή Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος ή Αναζαρβεύς( περίπου 10μ. Χ.-90 μ.Χ.) ήταν σημαντικός ΄Ελληνας Ιατρός, Ριζοτόμος, Φαρμακοποιός - Φαρμακολόγος και Βοτανολόγος. Εκτός από Πεδάνιος αποκαλείται και Αναζαρβεύς και αυτό το επέλεξε ο ίδιος, για να τιμήσει τον τόπον καταγωγής της μητέρας του, ήτοι η Ανάζαρβος της Κιλικίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου