Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm.(2)- Ιξός πεύκης, γκι.

Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm.
Ο ιξός (Viscum album),είναι ενδημικό φυτό της Ευρώπης, της  Β. Αφρικής και της Νοτιοδυτικής Ασίας. Είναι γνωστός και ως μελιός, γκι (gui) ή European Mistletoe. Το λατινικό όνομα Viscum σημαίνει κολλώδες και προήλθε από το κολλώδες(Ιξώδες) των καρπών του. 

Ο ιξός είναι ημιπαρασιτικός αειθαλής θάμνος που αναπτύσσεται στα κλαδιά κάποιων φυλλοβόλων δέντρων αλλά  αναπτύσσεται και πάνω σε κωνοφόρα δένδρα (μαύρη πεύκη και έλατα). Οι περισσότεροι ερευνητές διακρίνουν τέσσερα υποείδη του Ευρωπαικού ιξού ( Viscum album L.).
1.  Viscum album subsp. album, μεγαλώνει σε διάφορα φυλλοβόλλα δένδρα 
2. Viscum album subsp. abietis (Wiesb.) Abrom. , παρασιτεί σε έλατα του γένους (Abies)
3. Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm. , παρασιτεί σε μαύρη πεύκη και σπανιότερα σε λάρικες, ερυθρελάτη (Pinus spp.,Larix sp., Picea sp.)  
4. Το τελευταίο είδοςViscum album subsp. creticum, που μεγαλώνει επάνω σε Pinus halepensis ssp. brutia  συναντάται μόνο στην Κρήτη.
Τα φύλλα του Ιξού είναι σε αντίθετα ζεύγη με δερματώδη υφή, σε κιτρινοπράσινο χρώμα. Τα άνθη του είναι δυσδιάκριτα κιτρινοπράσινα. Ο καρπός του είναι λευκός ή κίτρινος σφαιρικός και περιέχει αρκετούς σπόρους σφηνωμένους στην πολύ κολλώδη και γλοιώδη μάζα του. Οι καρποί που μοιάζουν με κερασάκια τρώγονται από τα πουλιά και οι σπόροι τους μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο αφού περάσουν από το πεπτικό σύστημα των πουλιών.
Ο ιξός χρησιμοποιήθηκε για αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για να θεραπεύσει ημικρανίες, πονοκεφάλους και διάφορες κρίσεις.  Νεώτερες έρευνες για τον προσδιορισμό των δραστικών συστατικών του και των αντικαρκινικών του ιδιοτήτων έχουν δείξει ότι διεγείρει το ανοσιοποιητικό σύστημα. Από τα κλαδάκια, τα φύλλα και τους καρπούς του ιξού παράγεται ένα εκχύλισμα, το οποίο  χορηγείται  με ένεση κατόπι συνταγής ως εναλλακτική μορφή θεραπείας του καρκίνου. Το αρχικό φυσικό εκχύλισμα  είναι τοξικό για τον άνθρωπο και άχρηστο ως φάρμακο.
Πηγή:http://e-collection.library.ethz.ch/eserv/eth%3A31125/eth-31125-02.pdf  

Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm.,(on Pinus nigra), Όλυμπος 7-1-14

 Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm.,(on Pinus nigra), Όλυμπος8-12-13 

 Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm.,(on Pinus nigra), Όλυμπος 8-12-13 

Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm.,(on Pinus nigra), Όλυμπος 7-1-14

Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm.,(on Pinus nigra), Όλυμπος 7-1-14


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου