Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Κρόκος ο εσχαρωτός-Crocus cancellatus subsp. mazziaricus (Herb.) B. Mathew

Κρόκος ο εσχαρωτός-Crocus cancellatus subsp. mazziaricus (Herb.) B. Mathew
 http://www.alpinegardensociety.net/plants/Crocus/cancellatus+mazziaricus/37/
Το γένος Crocus L. ανήκει στην οικογένεια Iridaceae.  Στην Ελλάδα εμφανίζονται τα εξής 6 γένη: Crocus, Gladiolus,GynandririsHermodactylus, Iris και Romulea (Valentine 1980).Τα είδη του γένους Crocus είναι πολυετή και αντέχουν σε ξερές περιόδους μέσω ενός υπόγειου κόρμου.Το γένος Crocus φύεται  γύρω από τη Μεσόγειο (Ισπανία,Ν. Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα)  και στη Δ. Ασία (Τουρκία, Ιράν). Ο κόρμος του κρόκου(υπόγειος βλαστός) είναι αποθηκευτικός χώρος πλούσιος σε άμυλο. Το περιάνθιο αποτελείται από ένα σωλήνα μαζί με 6 μέρη (τέπαλα). Υπάρχουν τρεις στήμονες.Ο στύλος μπορεί να έχει 3-6 διακλαδώσεις ή και περισσότερες και είναι στοιχείο αναγνώρισης του είδους. Τα φύλλα του κρόκου μπορεί να εμφανίζονται κατά την ανθοφορία ή και μετά από αυτή. Ανθίζει τον Οκτώβριο στον ΄Ολυμπο.
Crocus cancellatus subsp. mazziaricus (Herb.) B. Mathew, Όλυμπος( Βροντούς) 14-10-09

Crocus cancellatus subsp. mazziaricus (Herb.) B. Mathew, Όλυμπος( Πέτρα) 20-10-09
Κόρμος με ρίζες του Crocus cancellatus subsp. mazziaricus (Herb.) B. Mathew, Όλυμπος( Σταυρός) 18-10-12

Crocus cancellatus subsp. mazziaricus (Herb.) B. Mathew, Όλυμπος (Λιτόχωρο) 4-10-09


2.Κρόκος ο εδώδιμος- Crocus sativus L.

Το Σεπτέμβρη-Οκτώβριο ανθοφορεί και το καλλιεργημένο είδος του κρόκου από το οποίο συλλέγεται το γνωστό σαφράν(τα κοκκινωπά στίγματα των ανθέων- 3 στύλοι του ύπερου). Το σαφράν έχει έντονο χρώμα με φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως άρτυμα. Ο Crocus sativus καλλιεργείται πολλά χρόνια σε Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο,Τουρκία, Αφγανιστάν,Ιράν και Ελλάδα. Πρόγονός του πιστεύεται ότι είναι ο C.cartwrightianus Herb. με το οποίο μοιάζει μορφολογικά.Η περιοχή της Κοζάνης είναι παγκοσμίως γνωστή για την καλλιέργεια του Crocus sativus και την εξαιρετική ποιότητα των προιόντων του.
http://www.safran.gr/ 

Κρόκος ο εδώδιμος-Crocus sativus L., καλλιεργημένο δείγμα 11-10-09


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου