Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Ecballium elaterium

Ecballium elaterium
Ελληνική ονομασία: Πικραγγουριά, αγραγγουριά, εκβάλιον
Αγγλική ονομασία: Squirting Cucumber 

Η πικραγγουριά είναι ένα πολυετές βότανο που στο  παρελθόν θεωρήθηκε φάρμακο "πανάκεια" δια πάσαν νόσον.Στις  θεραπευτικές ιδιότητες της πικραγγουριάς αναφέρεται ο Ιπποκράτης, ο Θεόφραστος και ο Πλίνιος. Χρησιμοποιήθηκε στη λαική ιατρική κατά κόρον στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας κυρίως μέχρι όμως και περιπτώσεων καρκίνου. Το 1952 κυριολεκτικά δημιουργήθηκε "πανικός" με τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού που προκάλεσαν κωμικοτραγικές καταστάσεις στην αγωνία πασχόντων που επιζητούσαν ένα φάρμακο για να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους.
"...Ηταν τέτοια η υστερία του κόσμου για το βότανο, που -τέλη Φεβρουαρίου του 1952- στο θέατρο Παπαϊωάννου της οδού Πατησίων, άρχισαν εντατικές πρόβες για το ανέβασμα της επιθεώρησης «Πικραγγουριά» των κ.κ. Ασημακόπουλου, Σπυρόπουλου, Παπαδούκα με τους Ρένα Ντορ, Μπελίντα, Λειβαδίτη, Αυλωνίτη, σε μουσική Μουζάκη.Στο ραδιόφωνο, κάθε μέρα, μετά τις μεσημεριανές ειδήσεις, ακουγόταν η μουσικοποιητική εκπομπή «Πικραγγουριά». (https://www.mixanitouxronou.gr/antikarkiniki-pikrangouria-pou-edose-elpida-se-chiliades-karkinopathis-alla-itan-apati/).
 
Το «ελατήριον» προέρχεται όπως αναφέραμε από το υγρό που βγαίνει από τους καρπούς του φυτού. Είναι πολύ τριχωτοί και έχουν μήκος περίπου 5 εκατοστά.  Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από μικρούς και μεγάλους να μην πιέζουν τους ώριμους καρπούς επειδή το υγρό που περιέχουν είναι γεμάτο σπόρους και εκτινάζεται με ορμή και είναι ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια.Η αναρρόφηση από τη μύτη, μιας μόνο σταγόνας από τον χυμό των καρπών της πικραγγουριάς μπορεί να προκαλέσει φοβερή καταρροή της μύτης για μία ολόκληρη εβδομάδα και να αποσυμφορήσει τελείως τον ρινικό βλεννογόνο. Αυτός ήταν και ο λόγος που το χρησιμοποιούσαν στη θεραπεία της ιγμορίτιδας. Προσοχή όμως...
 Η κλασική ιατρική είναι αντίθετη με τη χρήση της πικραγγουριάς στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι που το έχουν δοκιμάσει έχουν δει βελτίωση. Η άρνηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η πικραγγουριά περιέχει μεγάλες συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών που μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό. 
 Πικραγγουριά-Ecballium elaterium ,Ιούνιος (Π. Παντελεήμονας Πιερίας)

Πικραγγουριά- Ecballium elaterium,Ιούλιος, Μεθώνη Πιερίας.

Πικραγγουριά- Ecballium elaterium , Όλυμπος(Κοκκινοπλός) Ιούλιος 2012.

Πικραγγουριά-Ecballium elaterium , Όλυμπος(Κοκκινοπλός) Ιούλιος 2012.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτό το τόσο ιδιαίτερο φυτό. Ελπίζω να μη σας "πήραν τα σκάγια" στην προσπαθεια να το φωτογραφίσετε από κοντά! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή