Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ορνιθόγαλο (Ornithogalum sp.)




Τα Ορνιθόγαλα (Ornithogalum sp.),είναι βολβώδη πολυετή φυτά με αστεροειδές άνθος (λέγεται και αστέρι της Βηθλεέμ), το οποίο αποτελείται συνήθως από έξι πέταλα και είναι στραμμένο συνήθως προς τα πάνω. Ο βλαστός τους είναι κοντός αλλά σε κάποιες ποικιλίες φτάνει και τα 60 εκατοστά. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου είκοσι είδη. Στον Όλυμπο έχουν καταγραφεί:
1. Ornithogalum oligophyllum E. D. Clarke, O. gussonei Ten., σε υψόμετρο 2000-2400 μ.με πολύ βραχύ στέλεχος.
2. Ornithogalum flavescens Lam.( συν. Pyrenaicum L. p.p.), στα 400-900 μ. καθώς και το συγγενικό είδος O. narborense, με βλαστό μήκους 40-100 εκ.

1. Ορνιθόγαλο (Ornithogalum collinum Guss.) προφανώς πρόκειται για το είδος αυτό που έχει φωτογραφηθεί στους πρόποδες του Ολύμπου και σε υψ. 100-400 μ. Με βλαστό πολύ κοντό μοιάζει με το Ornithogalum nanum ή Ο gussonei Ten.




2. Ornithogallum oligophyllum E. D. Clarke
Το είδος αυτό Ορνιθόγαλου, είναι είδος της Βαλκανικής χερσονήσου.Έχει  λευκό βολβό διαμέτρου 12-20 εκ., κοντό βλαστό 8-15 εκ. και ταξιανθία κορυμβοειδή με 2-12 άνθη. Η φωτογράφιση είναι στο περιβολάκι Κοκκινοπλού σε υψ. 1200 μ.
Ορνιθόγαλο(Ornithogalum oligophyllum E. D. Clarke, 8-4-10, Όλυμπος Κοκκινοπηλός, υψ. 1200 μ.
 3. Ornithogalum nutans L., το είδος αυτό ανθοφορεί από το Μάιο με τα χαρακτηριστικά: φύλλα πράσινα κατά την άνθηση, μέλη περιγονίου λευκά με πράσινη λωρίδα στη ράχη. Mετά από προσεκτική παρατήρηση του φυτού και προτροπή επισκέπτη της σελίδας έγινε διόρθωση στο όνομα του είδους αυτού.
http://www.missouriplants.com/Whitealt/Ornithogalum_nutans_plant.jpg
http://www.pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/MediterraneanOrnithogalum

Ορνιθόγαλο(Ornithogalum nutans L.), 12-5-09, Πέτρα Ολύμπου.

4 σχόλια: