Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Sempervivum heuffelii Schott - Σεμπερβίβο το Χευφφέλειον

Sempervivum heuffelii Schott -Σεμπερβίβο το Χευφφέλειον
Συν: Jovibarba heuffelii (Schott) Á.Löve & D.Löve
Άλλο όνομα: Αμάραντο
Πολυετές είδος με ρόδακες 4-5 εκ. πλάτους, με φύλλα σφηνοειδή,ακιδωτά, λεία, σκληρά. Ο ανθοφόρος βλαστός μήκους 10-25 εκ. και η ταξιανθία είναι χνουδωτός. Τα άνθη είναι εξαμερή και τα πέταλα ωχροκίτρινα. Είδος της Κ. Ευρώπης και της Βαλκανικής χερσονήσου μέχρι την Όσσα. Στον Όλυμπο είναι αρκετά σπάνιο και φύεται μέχρι τα 2200 μ Ανθίζει Ιούλιο και Αύγουστο. Το λατινικό όνομα του γένους, Sempervivum, προέρχεται από το semper vivo( Zει για πάντα), επειδή το φυτό παραμένει πράσινο χειμώνα-καλοκαίρι. Τα φύλλα του φυτού έχουν επουλωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. 
Σύμφωνα με το μύθο ο Δίας πρόσφερε το φυτό στους ανθρώπους για να προστατεύονται από τους κεραυνούς και τη φωτιά. Η παράδοση θέλει να το φυτεύουν σε σκεπές αφού θεωρείτο αλεξικέραυνο( Βοτανολογικό- Φυτολογικό  λεξικό Δ.Σ. Καββάδα, σελ. 3587).  
Sempervivum heuffelii Schott, Όλυμπος 2200 μ. 22-8-13.


Sempervivum heuffelii Schott, Όλυμπος 2200 μ. 22-8-13.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου