Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

Όρχις η πιθηκοειδής(1) - Orchis simia Lamarck

Όρχις η πιθηκοειδής- Orchis simia Lamarck

 Η Όρχις η πιθηκοειδής οφείλει το όνομά της στα άνθη της που μοιάζουν με ανθρωπάκια. Στον Όλυμπο εμφανίζεται σε πετρώδεις ανοιχτές θέσεις και ανθοφορεί τέλος Απριλίου μέχρι αρχές Ιουνίου ανάλογα με το υψόμετρο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο  εντοπισμός πριν τον Π. Παντελεήμονα της παραλλαγής με άνθη σε άσπρο χρώμα.
Για ευνόητους λόγους προστασίας των ειδών δε θα κάνουμε ακριβή αναφορά της περιοχής που τα έχουμε φωτογραφήσει. Αν το δείτε, μην το κόψετε, δεν ξεριζώνεται εύκολα,δε μεταφυτεύεται, οι βολβοί είναι βαθιά στη γη και απλά θα το καταστρέψετε. Θυμηθείτε πως ένα νέο φυτό χρειάζεται 2-4 χρόνια για να εμφανιστεί στο φυσικό του περιβάλλον και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες συμβίωσης με ένα είδος μύκητα.
 To γένος της οικογένειας Orchis οφείλει την ονομασία του στην ομοιότητα που έχουν οι κόνδυλοι (ρίζες) με τους όρχεις. Πολλοί δε γνωρίζουν ότι το σαλέπι προέρχεται από κάποια είδη του γένους Orchis. Αμέτρητα φυτά ξεριζώνονται παράνομα κάθε χρόνο για να παρασκευαστεί το (υπερεκτιμημένο κατά τη γνώμη μου) σαλέπι. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρεί όλες τις ορχιδέες απειλούμενες και απαγορεύει αυστηρά την καταστροφή των βιοτόπων τους, την κοπή και την εκρίζωσή τους.
"Oρχιδέες ονομάζονται όσα είδη φυτών ανήκουν στην οικογένεια Orchidaceae (Ορχεοειδή). Περιλαμβάνοντας περίπου 20.000 είδη, η οικογένεια Orchidaceae είναι μία από τις πολυπληθέστερες οικογένειες ανθοφόρων φυτών, πιθανότατα δεύτερη σε αριθμό ειδών μετά την οικογένεια Asteraceae, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις μαργαρίτες...
Οι ορχιδέες είναι ποώδη, πολυετή φυτά. Τα άνθη τους είναι ζυγόμορφα (δηλαδή είναι συμμετρικά ως προς έναν μόνο, κατακόρυφο άξονα) και αποτελούνται από έξι τμήματα. Τα τρία σέπαλα, είναι συνήθως όμοια μεταξύ τους. Τα δύο πλευρικά πέταλα, είναι όμοια μεταξύ τους, ενώ το τρίτο που ονομάζεται χείλος, είναι αρκετά μεγαλύτερο, έχει ιδιαίτερη μορφολογία, και μπορεί να φέρει κηλίδες, γραμμές και σημάνσεις, καθώς και διαφορετικούς χρωματισμούς από τα υπόλοιπα πέταλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζει επίσης πλήκτρο που σε μερικά είδη μπορεί να έχει νέκταρ, ενώ σε άλλα όχι. Τα αναπαραγωγικά όργανα έχουν ενωθεί σε μία κυλινδρική κατασκευή που ονομάζεται γυνοστήμιο, το οποίο βρίσκεται αντίθετα (στη βάση) του χείλους..." περιγραφή απόσπασμα από την 
 Οι ορχιδέες στον Όλυμπο σύμφωνα με την καταγραφή του Arne Strid ανήκουν στα είδη:
O.Coriophora –O. laxiflora –O. mascula-O.morio-O.pallens-O.palustris-O.provincialis-O.purpurea-O.quandripunctata-O.simia-O.spitzelii-O.tridentata-O.ustulata.
 Αναφορά:
 N.Πέτρου-Μ.Πέτρου-Μ.Γιαννακούλιας, Ορχιδέες της Ελλάδας, ΕΕΠΦ, 2009, εκδ. οκτω συννεφα
Arne Strid, Φυτά του Ολύμπου, εκδ. Μουσείο Γουλανδρή Φυσ. Ιστορίας, Αθήνα 1980.
Δημητρίου Σ. Καββάδα, Εικονογραφημένο Βοτανικό -Φυτολογικό Λεξικό, εκδ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
Όρχις η πιθηκοειδής, Όλυμπος 26-4-12
Όρχις η πιθηκοειδής, Όλυμπος 26-4-12

Όρχις η πιθηκοειδής, Όλυμπος 26-4-12

Όρχις η πιθηκοειδής, Όλυμπος 1-5-10
Όρχις η πιθηκοειδής, Όλυμπος 26-4-12
Orchis simia (alba), Όλυμπος (Π. Παντελεήμονας) 30-4-12

Orchis simia (alba), Όλυμπος (Π. Παντελεήμονας) 30-4-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου