Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Βοτανικοί περίπατοι στον Όλυμπο: 1.Λιτόχωρο- Π. Ι.Μονή Αγ. Διονυσίου3. Τουσιλάγο, Βήχιο, Χαμολεύκη (Tussilago farfara L.), Π.Μ.Αγ. Δινυσίου 2-4-12

7. Βιόλα, μενεξές,(Viola odorata L.), Π.Μ.Αγίου Διονυσίου  2-4-12


Η διαδρομή Λιτόχωρο- Π. Ιερά Μονή Αγ. Διονυσίου είναι από τις πλέον γνωστές και αυτή που εύκολα δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες χάρη στην πολύ καλή ασφαλτόστρωση και τη δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο. Με ενδιάμεσες στάσεις στο μετόχι του Αγίου Διονυσίου, το καταφύγιο στη θέση "Σταυρός' σε υψόμετρο 906 μ. και τελικό προορισμό το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου σε υψόμετρο  845 μ. ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις ενδιάμεσες στάσεις  απολαμβάνοντας τη φυσική ομορφιά, τη θέα και παρατηρώντας τη μεγάλη χλωριδική ποικιλότητα.
Μετά από έναν βαρύ και μακρύ χειμώνα με σημάδια φυικών καταστροφών από τη μεγάλη χιονόπτωση αρχές Απριλίου 2012 πραγματοποιήσαμε τη διαδρομή Λιτόχωρο-Μονή Αγ. Διονυσίου με αυτοκίνητο και καταγράψαμε τα αγριολούλουδα της εποχής.
Από τις παριές του Ολύμπου έξω από το Λιτόχωρο άρχισε η φωτογράφιση. Τα σχετικά λίγα ανθοφόρα αγριολούλουδα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους είναι:
1. Ίριδα (Iris unguicularis)
2. Ανεμώνες (Anemone blanda, A. pavonina)
3. Τουσιλάγο, Βήχιο  (Tussilago farfara L.), μετά το 'Σταυρό", Π.Μ.Αγ. Διονυσίου
4. Κρόκοι ( Crocus chrysanthus, C. Veluchensis ), γύρω από το καταφύγιο Δ. Μπουντόλας θέση "Σταυρός"
5. Μαλκόλμια ( Malcolmia orsiniana), Βύθος
6. Πρίμουλα ( Primula vulgaris), σε σκιερές θέσεις καθ΄οδόν
7. Βιόλα, μενεξές,(Viola odorata), Π.Μ.Αγίου Διονυσίου
8. Ποτεντίλλα, αγριφράουλα ( Potentilla micrantha)
9. Ευφορβία η μυρσινίτης ( Euphorbia myrsinites L.) και
10. Ελλέβορος ο κυκλόφυλλος (Helleborus cyclophyllus), γύρω από το μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου
2. Ανεμώνες (Anemone blanda), 2-4-12


2. Ανεμώνη (Anemone pavonina Lam.), 2-4-12


4. Κρόκοι ( Crocus chrysanthus, C. Veluchensis ), 2-4-12
9. Ευφορβία η μυρσινίτης ( Euphorbia myrsinites L.)1. Ίριδα (Iris unguicularis L.), 2-4-12
6. Πρίμουλα,(Primula vulgaris ) 2-4-12

Λιτόχωρο 2-4-12
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου