Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Καρβουνιάρης-Phoenicurus ochruros

Καρβουνιάρης, 2-1-12 Κατερίνη

Καρβουνιάρης, 2-1-12 Πέλεκας(Κατερίνη).


Καρβουνιάρης, Πλατανόδασος Κατερίνης 2-1-12

Καρβουνιάρης, 1-3-12 στην πόλη της Κατερίνης.
Ο καρβουνιάρης (λατινική ονομασία Phoenicurus ochruros, ενώ η Ευρωπαική του ονομασία είναι Black Redstart),  είναι συγγενής με τον κοκκινολαίμη, το αηδόνι και άλλα στρουθιόμορφα πουλιά που διαθέτουν πολύ εξελιγμένο κελάηδημα.
Είναι ένα μικρό και ζωηρό, ενδημικό, ωδικό πουλί. Το γκριζόμαυρο χρώμα που καλύπτει όλο το φτέρωμά του, έρχεται σε αντίθεση με την ξανθοκόκκινη ουρά του.Το στήθος, και τα καλυπτήρια ουράς διαθέτουν χαρακτηριστικό κανελοκόκκινο χρώμα που ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του πουλιού. Διακρίνεται από το πολύ έντονο λευκό μπάλωμα στην φτερούγα. Και τα δύο φύλλα έχουν σκοτεινόχρωμα πόδια και πολύ μυτερό ράμφος. Προτιμά ψηλά κλαριά δέντρων από όπου και ακούμε το δυνατό κελάηδημά του.Θα το συναντήσουμε και στο έδαφος σε αναζήτηση τροφής. Η αναπαραγωγική περίοδο αρχίζει τους ανοιξιάτικους μήνες, κατά την διάρκεια της οποίας γεννάει 2 φορές, από 4-6 αυγά κάθε φορά.
Το συναντάμε περιμετρικά της Κατερίνης και είναι εύκολα παρατηρήσιμο το Χειμώνα και τώρα την Άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου