Χλωρίδα της Πιερίας

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1750 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Γαλαζοπαπαδίτσα- Parus caeruleus

Γαλαζοπαπαδίτασ, 14-3-12, Αιγίνιο Πιερίας.

Γαλαζοπαπαδίτσα, 15-1-2012, Πλατανόδασος Δ. Κατερίνης

Γαλαζοπαπαδίτσα, 14-3-2012, Αιγίνιο Πιερίας

Γαλαζοπαπαδίτσα, 4-4-2011, Πλατανόδασος Δ. Κατερίνης
Η γαλαζοπαπαδίτσα ( Parus caeruleus), είναι ένα μικρό πανέμορφο μικρό πουλί με γαλάζιο σκουφί. Συχνά θα το δούμε να ακροβατεί στα κλαδιά των δένδρων αναζητώντας την τροφή του. Είναι  ενδημικό της Ελλάδας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Πήρε το όνομά του από τη γαλάζια κορώνα στο κατάλευκο κεφάλι του. 
Το στήθος του είναι έντονο κίτρινο που διαχωρίζεται από μια γκριζόμαυρη κεντρική λωρίδα. Το εντυπωσιακό αυτό πουλάκι με τον κοντό λαιμό, τα μικρό ράμφος και το μαγευτικό φτέρωμα έχει για βιότοπο φυλλοβόλα δάση, τα πάρκα, τους κήπους. Στην Πιερία το εντοπίσαμε στο Αιγίνιο, Λιτόχωρο, Καρυές, Πλατανόδασος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου