Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026

Olympic Flowers - Field guide to the flora of Mt Olympus


Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ανάβαση και αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό πεδίου για τη χλωρίδα του Ολύμπου το βιβλίο με τίτλο

https://anavasi.gr/Olympic-flowers-gr

«Olympic Flowers – Field Guide to the Flora of Mt Olympus».

A. STRID & E.KIPOPOULOS

 


Το βιβλίο, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα,  αποτελεί έργο συνεργασίας του κορυφαίου βοτανικού και ειδήμονα της ελληνικής χλωρίδας, Arne Strid, με τον ερευνητή και φωτογράφο, Λευτέρη Κηπόπουλο. Ένας ανεκτίμητος Οδηγός πεδίου για όποιον θέλει να ανακαλύψει τα βοτανικά μυστικά του Ολύμπου, συνδυάζοντας την επιστημονική προσέγγιση με την αγάπη για τη φύση. Μια σφαιρική παρουσίαση του Ολύμπου που καλύπτει τη γεωγραφία, τη γεωλογία, την ιστορία, τα μονοπάτια, τα καταφύγια και τον Εθνικό Δρυμό.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε μια καλαίσθητη κασετίνα που περιλαμβάνει και χάρτη της περιοχής σε κλίμακα 1:40 000, καθιστώντας τον οδηγό, εργαλείο για κάθε πεζοπόρο, φυσιολάτρη και επιστήμονα.

Η καρδιά του βιβλίου φιλοξενεί έναν εικονογραφημένο οδηγό για 372 σημαίνοντα είδη φυτών – και ιδιαίτερα εκείνα που είναι πιο πιθανό να συναντήσει ένας ορειβάτης στις διαδρομές προς τις κορυφές. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται αλφαβητικό ευρετήριο, όπου τα είδη της χλωρίδας ταξινομούνται κατά οικογένεια, με πληροφορίες για τον βιότοπο, την περίοδο ανθοφορίας και την εξάπλωσή τους. Τα είδη παρουσιάζονται ταξινομημένα κατά οικογένεια με σαφείς πληροφορίες για τον βιότοπο, την περίοδο ανθοφορίας και την εξάπλωσή τους και σε αλφαβητικό ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου. 

Η έκδοση ολοκληρώνεται με την πλήρη λίστα των 1.983 καταγεγραμμένων ειδών της περιοχής του Ολύμπου, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη επιστημονική εικόνα.

Ο Arne Strid σπούδασε βοτανική, χημεία και γενετική στο Πανεπιστήμιο της Lund, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1970. Από το 1973 έως το 2001 υπηρέτησε ως καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης(Δανία). Στη συνέχεια, από το 2001 έως το 2008 διετέλεσε καθηγητής Φυτογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και ταυτόχρονα διευθυντής του Βοτανικού Κήπου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Γκέτεμποργκ. Από το 2008 είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Lund, ενώ από το 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής του Βοτανικού Κήπου και Μουσείου του Βερολίνου.

 Την Ελλάδα επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1964, στο πλαίσιο των ερευνών του διδακτορικού του. Με περισσότερα από πενήντα χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας στην ελληνική χλωρίδα, έχει συμβάλει καθοριστικά στην καταγραφή και ανάδειξη των φυτικών ειδών της χώρας, ανακαλύπτοντας δεκάδες νέα. Από τη διδακτορική του διατριβή το 1970 έως σήμερα, έχει εξερευνήσει εκτενώς πολλές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Μια από της πρώτες σημαντικές του δημοσιεύσεις για την ανάδειξη της Ελληνικής Βιοποικιλότητας είναι «Τα αγριολούλουδα του Ολύμπου» (Wild flowers of Mount Olympus, 1980) που αποτελεί σημείο αναφοράς, ακόμη και σήμερα.

Ο κ. Κηπόπουλος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, έχει αφιερώσει πάνω από δύο δεκαετίες στην καταγραφή και φωτογράφιση της ορεινής χλωρίδας του Ολύμπου. Θεωρεί ότι μέσα από αυτή την έκδοση τιμώνται όλοι οι εθελοντές που συμβάλλουν στη βοτανική έρευνα. Είναι συγγραφέας του λευκώματος  Flowers Olympus terra and mare - Λουλούδια γη και θάλασσα του Ολύμπου, με συγγραφείς Έφη Μπάσδρα, Ελευθέριος Κηπόπουλος,2018,εκδ.Broken Hill. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου