Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Aristolochia clematitis

 Aristolochia clematitis

Αγγλική ονομασία: Birthwort

Ελληνική ονομασία: Αριστολοχία η κληματίς, αμπελοκλάδι

Πολυετής πόα μέχρι 80 εκ. με μεγάλα καρδιόσχημα φύλλα και κίτρινα άνθη. Η ονομασία Αριστολοχία, προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις άριστος+λοχία, επειδή χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση του τοκετού και ως βοήθημα στη γέννα. Την ίδια δε ερμηνεία αποδίδει και η αγγλική ονομασία Birthwort. Η λέξη clematitis προέρχεται από την ελληνική λέξη κλήμα, προφανώς αναφέρεται στον τρόπο ανάπτυξης του φυτού.

 Η χρήση του ως θεραπευτικό βότανο ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Το χρησιμοποίηασν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες.Το έχουν περιγράψει ο Ιπποκράτης, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος. Έχει χρησιμοποηθεί για τον καθαρισμό και την επούλωση τραυμάτων, πληγών και τσιμπημάτων εντόμων και φιδιών λόγω των απολυμαντικών, επουλωτικών και αιμοστατικών ιδιοτήτων του.Το φυτό όμως είναι δηλητηριώδες, καρκινογόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις θανατηφόρο( Τα φαρμακευτικά φυτά της Ηπείρου-Παν. Ιωαννίνων, τμήμα Ιατρικής-εργαστήριο φαρμακολογίας). Η φυτοθεραπευτική χρήση του φυτού απαγορεύτηκε από το 1981 σε πολλές χώρες λόγω πιθανών καρκινικών επιδράσεων. Περίοδος ανθοφορίας τους μήνες Μάιο-Ιούνιο.

Πηγή:  http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology/plant_details.php?id=90

Aristolochia clematitis, N. Pierias, 5/2021

Aristolochia clematitis, N. Pierias, 5/2021

Aristolochia clematitis, N. Pierias, 5/2021

Aristolochia clematitis, N. Pierias, 5/2021

Aristolochia clematitis, N. Pierias, 5/2021

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου