Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Pistacia terebinthus

 Pistacia terebinthus

Ελληνική ονομασία: Πιστακία η τερέβινθος, αγριοφιστικιά, κοκορεβιθιά.

Είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δένδρο 2-4 μ. Οι καρποί του είναι κόκκινοι. Τα φύλλα συχνά προσβάλλονται από έντομα που σχηματίζουν μεγάλα εξογκώματα (κηκίδια) που μοιάζουν λανθασμένα σαν καρποί. Φύεται σε πετρώδεις θέσεις στα 200-800 μ. Πιθανόν να είναι η τέρμινθος η αγρία του Θεόφραστου(1) και η τέρμινθος του Διοσκουρίδη(2).Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τη ρητίνη ως αρωματική ύλη. Παρέχει πλούσια σε τερεβινθίνη ρητίνη. Οι καρποί της με άλεση και έκθλιψη δίνουν εύοσμο, εδώδιδιμο και φωτιστικό λάδι, τα φαρμακευτικό τερεβινθέλαιο του Διοσκουρίδη( Δ.Σ. Καββάδα:Βοτανικό-Φυτολογικό λεξικό).

Συγγενικά δένδρα είναι η Pistacia vera, πιστακία η γνήσια, με τους νόστιμους καρπούς τα φυστίκια αιγίνης. Και η Pistacia lentiscus, ο σχίνος ή μαστιχιά, από το οποίο εξάγουμε τα μαστίχα Χίου(ποικιλία chia).

1. Θεόφραστος(371-287 π.Χ.), έλληνας φιλόσοφος, από την Ερεσό της Λέσβου, διάδοχος του Αριστοτέλη στην περιπατητική σχολή. Θεωρείται πατέρας της βοτανικής λόγω των έργων του σχετικά με τα φυτά.

2.Διοσκουρίδης (10-90 μ. Χ.), ιατρός, ριζοτόμος, φαρμακολόγος, φαρμακοποιός, βοτανολόγος.Θεωρείται και αυτός πατέρας της φαρμακολογίας και της βοτανολογίας.Το έργο του σώζεται.Το βιβλίο «Περί Yλης Ιατρικής», ή «De materia medica», όπως έγινε γνωστό στη Δύση, χωρίζεται σε πέντε «βιβλία». Από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση, και αργότερα με την τυπογραφία, το «Περί Yλης Ιατρικής» διαθόθηκε σε όλες τις τότε γνωστές γλώσσες στη Δύση και στην Ανατολή, και έως τον 19ο αι. υπήρξε πρότυπο για όλα τα φαρμακευτικά βιβλία. 






Έντομα Baizongia Pistaciae έχουν προσβάλλει τα φύλλα της τερεβίνθου και σχηματίζουν φουσκωτά κηκίδια, τα οποία πολλοί λανθασμένα τα θεωρούν καρπούς..

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου